torek, november 18, 2008

KAKO BI SE PREPOZNALI, ČE BI BILI VSI ENAKI; večer, 18.11.2008

Kako bi se prepoznali, če bi bili vsi enaki







(Janko Rath)
Nagrajenke iz Gimnazije in srednje kemijske šole Ruše s Tadejo Dobaj (v sredini) iz Zveze prijateljev mladine. Od leve: Dolores Kosi, Metka Volmajer, Mateja Cvetko in Mateja Kous


Lani, ko so pri Zvezi prijateljev mladine Maribor v okviru programa za mladostnike Leteči avtobus in v sodelovanju z Mladinskim informacijsko-svetovalnim centrom Infopeka in Mirovnim inštitutom prvič organizirali natečaj za najboljši slogan proti nestrpnosti, so mladi poslali 60 predlogov. Letos, ko so projekt 100 ljudi, 100 čudi pripravili drugič, in je bila tema medkulturna razlika, je bilo predlogov kar 169. Na sinočnji zaključni prireditvi v dvorani Gustaf v Pekarni so najboljše štiri slogane nagradili. Člani Mirovnega inštituta so za najboljši slogan razglasili misel Bojane Kodrič iz Srednje ekonomske šole Maribor: "Predstavljaj si, da bi bili vsi enaki. Kako bi se pa prepoznali?" Na drugo mesto se je uvrstil slogan Valentina Uranića: "Moj priimek se konča na -ić, a to ne pomeni, da sem zanič." Tretji slogan, ki je navdušil žirijo, pa se glasi: "Čeprav sem gej, sem čist' okej," ki so ga napisale štiri dijakinje ruške gimnazije."

Mi pa smo tem trem dodali še enega," pravi Tadeja Dobaj, koordinatorica dejavnosti na terenu pri ZPM. Slogan je napisala Andreja Debelak, glasi pa se: Opaziš, da sem drugačna ... Te moti ali bi me raje bolje spoznal? "Lani smo vse nagrajene slogane natisnili na majice in z njimi posneli radijske spote. Upam, da nam bo to uspelo tudi letos. Razmišljamo tudi o tem, da bi kateri kot grafit krasil kakšno steno, o čemer se bomo pogovarjali tudi z mestnim arhitektom. Veseli pa smo, da je bilo letos za sodelovanje v akciji tako veliko zanimanje in zato bomo z njo nadaljevali tudi v prihodnjem letu. Z novo temo," je obljubila Dobajeva.O tem, zakaj med ljudmi oziroma narodi obstajajo kulturne razlike in zakaj se jih ne da odpraviti, tudi če bi si to kdo še tako želel, je zbranim na podelitvi spregovorila dr. Vesna Vuk Godina.


Asja Matjaž

petek, november 14, 2008







Dan odprtih vrat mladim v Mariboru
Občina je ob Evropskem tednu mladih pozvala vse predstavnike mladih in mladinske organizacije na dan odprtih vrat mladih v Mestni občini Maribor. Javna odprta miza se je pričela v petek, 7. novembra 2008, ob 10.00, kjer so se prestavile številne mladinske organizacije.
V petek se je v Mariboru prvič pričela javna predstavitev organizacij in posameznikov, ki se ukvarjajo s problematiko mladih. V Dvorani Rudolfa Maistra so se zbrale različne mladinske organizacije in predstavniki, ki delujejo na področju mladih, kjer so predstavili svoje programe. Dogodek se je pričel z optimističnim nagovorom podžupana Andreja Verliča, ki je nagovoril vse prisotne k skupnemu sodelovanju in k pozitivnemu reševanju težav, s katerimi se omenjeni srečujejo pri svojem delu. Opozoril je tudi na dejstvo, da trenutno v Mestni občini Maribor še vedno ni urada za mladino, ki naj bi bil v čim krajšem času tudi v Mariboru ustanovljen.Dogodka so se udeležili:Mladinski kulturni center MKC, Zveza prijateljev mladine MB, Zavod Pekarna, Magdalenske mreže, Infopeka, Zavod PIP (pravno informacijska pomoč), KIT KIBLA; multimedijski center, Center za pomoč mladim MB, Mladinski center Osmica, Mestni mladinski svet MB, Javni sklad za kulturne dejavnosti MB, Mestni mladinski svet MB
Našteti so predstavili svoje delovanje, programe in načrte, ki jih izvajajo, ter dejavnosti, v katerih se povezujejo z ostalimi, oziroma razlikujejo. Mnoge naštete mladinske organizacije se med seboj tudi povezujejo in združujejo svoje moči. Kot plod skupnega sodelovanja v letošnjem letu so se v Mariboru vzpostavile »varne točke« v okviru projekta Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto. »Mariborska mina« združuje osem različnih organizacij, ki nudijo informacijsko točko za mlade v obliki nasvetov, brezplačne pravne pomoči in dostopa do interneta, …
Poleg omenjenih predstavnikov, ki so se udeležili srečanja, na razvoj mladih pomembno vplivajo številna športna društva v Mariboru in Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM). Vse organizacije se srečujejo s podobnimi problemi, ki jim močno otežujejo njihovo uspešnost in nemoteno delovanje: financiranje, kadri in prostorska stiska. Pri tem pa opozarjajo na nejasno zastavljene kriterije, po katerih potekajo razpisi in se razdeljujejo finančna sredstva. Pozivajo k jasni in javni evalvaciji. Pri tem pa podpirajo novo nastajajoči odlok o mladini, ki bo prispeval k ureditvi statusa mladinske problematike.
Prvo skupno srečanje predstavnikov mladih je potekalo uspešno z upanjem na prihodnje medsebojno pozitivno sodelovanje tako med različnimi organizacijami kot med občino. Alois Pavlin, predstavnik Mestnega mladinskega sveta, je negativno pristopil, saj je raje predstavil svoje negativno kritične poglede in nepripravljenost sodelovanja, kot zastopal svojo vlogo predstavnika Mestnega mladinskega sveta.


V petek se je v Mariboru prvič pričela javna predstavitev organizacij in posameznikov, ki se ukvarjajo s problematiko mladih. V Dvorani Rudolfa Maistra so se zbrale različne mladinske organizacije in predstavniki, ki delujejo na področju mladih, kjer so predstavili svoje programe. Dogodek se je pričel z optimističnim nagovorom podžupana Andreja Verliča, ki je nagovoril vse prisotne k skupnemu sodelovanju in k pozitivnemu reševanju težav, s katerimi se omenjeni srečujejo pri svojem delu. Opozoril je tudi na dejstvo, da trenutno v Mestni občini Maribor še vedno ni urada za mladino, ki naj bi bil v čim krajšem času tudi v Mariboru ustanovljen.Dogodka so se udeležili:Mladinski kulturni center MKC, Zveza prijateljev mladine MB, Zavod Pekarna, Magdalenske mreže, Infopeka, Zavod PIP (pravno informacijska pomoč), KIT KIBLA; multimedijski center, Center za pomoč mladim MB, Mladinski center Osmica, Mestni mladinski svet MB, Javni sklad za kulturne dejavnosti MB, Mestni mladinski svet MBNašteti so predstavili svoje delovanje, programe in načrte, ki jih izvajajo, ter dejavnosti, v katerih se povezujejo z ostalimi, oziroma razlikujejo. Mnoge naštete mladinske organizacije se med seboj tudi povezujejo in združujejo svoje moči. Kot plod skupnega sodelovanja v letošnjem letu so se v Mariboru vzpostavile »varne točke« v okviru projekta Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto. »Mariborska mina« združuje osem različnih organizacij, ki nudijo informacijsko točko za mlade v obliki nasvetov, brezplačne pravne pomoči in dostopa do interneta, …Poleg omenjenih predstavnikov, ki so se udeležili srečanja, na razvoj mladih pomembno vplivajo številna športna društva v Mariboru in Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM). Vse organizacije se srečujejo s podobnimi problemi, ki jim močno otežujejo njihovo uspešnost in nemoteno delovanje: financiranje, kadri in prostorska stiska. Pri tem pa opozarjajo na nejasno zastavljene kriterije, po katerih potekajo razpisi in se razdeljujejo finančna sredstva. Pozivajo k jasni in javni evalvaciji. Pri tem pa podpirajo novo nastajajoči odlok o mladini, ki bo prispeval k ureditvi statusa mladinske problematike.Prvo skupno srečanje predstavnikov mladih je potekalo uspešno z upanjem na prihodnje medsebojno pozitivno sodelovanje tako med različnimi organizacijami kot med občino. Alois Pavlin, predstavnik Mestnega mladinskega sveta, je negativno pristopil, saj je raje predstavil svoje negativno kritične poglede in nepripravljenost sodelovanja, kot zastopal svojo vlogo predstavnika Mestnega mladinskega sveta.

Naj zaključim z besedami Tadeje Dobaj, predstavnice Zveze prijateljev mladine Maribor:»Nič o mladih, brez mladih – naj se mlade vpraša.«

































































































































































































Nagradili bodo najboljše slogane o strpnosti; večer, 14.11.2008

Nagradili bodo najboljše slogane o strpnosti

Pred 12. leti je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela deklaracijo o temeljih strpnosti in 16. november razglasila za mednarodni dan strpnosti. Strpnost pa je tudi eno temeljnih vodil delovanja Zveze prijateljev mladine Maribor. "Zadnji dve leti širimo strpnost tudi v okviru programa za mladostnike Leteči avtobus," je povedala koordinatorica programa pri ZPM Maribor Tadeja Dobaj. "V sodelovanju z Mladinskim informacijsko-svetovalnim centrom Infopeka in Mirovnim inštitutom smo se tako lotili projekta 100 ljudi, 100 čudi. To je v bistvu natečaj za najboljši slogan proti nestrpnosti. Projekt ni le zbiranje sloganov, temveč je pomemben predvsem njegov praktični del, v katerem drugačnost mladim približamo na izkustveni ravni. Med 23. septembrom in 23. oktobrom smo z Letečim avtobusom obiskali pet lokacij v soseskah Maribora, kjer se mladi radi zadržujejo in se seznanjali z navadami in življenjem ljudi, ki so se rodili na drugih koncih sveta."
V dobrem mesecu, kolikor je trajala akcija, so zbrali kar 169 sloganov, med katerimi je Mirovni inštitut izbral tri najboljše. Slogane in njihove avtorje bodo razglasili in nagradili na zaključni prireditvi, ki bo v ponedeljek, 17. novembra, ob 18. uri v dvorani Gustaf v Pekarni. Posebna gostja bo dr. Vesna Vuk Godina, s katero se bodo pogovarjali o tem, zakaj med ljudmi (narodi) obstajajo kulturne razlike in zakaj se jih ne da odpraviti, tudi če bi si to kdo še tako želel.

Asja Matjaž

sobota, november 08, 2008

KAKO SE NAUČITI UČITI ZA STARŠE; večer, 08.11.2008

Kako se naučiti učiti za starše

Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA že deseto leto skozi organizirano prostovoljno delo mladih nudi brezplačno pomoč otrokom in mladostnikom s šolskimi težavami, predvsem pri učenju. Ugotavljajo, da mnogo mladostnikov potrebuje dodatne in posebne vire pomoči, bodisi čustveno podporo bodisi neposredno pomoč pri učenju. Pri svojem delu se prostovoljci velikokrat srečujejo tudi s starši, ki ne vedo, kako pri učenju pomagati svojemu otroku, zato jih napotijo k zunanji strokovni delavki, ki jim nudi individualno svetovanje.

Zaradi vedno večjih potreb tako INFOPEKA tudi letos pripravlja program Šola za starše: Kako pomagati otroku pri učenju?, ki je namenjena staršem, ki imajo otroke z učnimi težavami, in tudi staršem, ki nimajo otrok s težavami pri učenju, a želijo izmenjati izkušnje in pridobiti nova znanja in veščine. Program v obliki brezplačnih delavnic bo izvajala zunanja strokovna delavka Alenka Barbirić, starši pa bodo dobili nasvete, kako pomagati otroku, da se nauči učiti, seznanjeni bodo z različnimi tehnikami, nasveti in vajami za večjo zbranost, boljše pomnjenje in motivacijo otrok, prav tako pa bodo dobili osnovne informacije o možnih oblikah pomoči in nasvete, kje poiskati pomoč, če otroka pestijo učne težave.Starši in ostali bližnji otrok med šestim in petnajstim letom starosti se lahko oglasijo na informativnem sestanku v sredo, 12. novembra, ob 16. uri v prostorih MISC INFOPEKA, Ob železnici 16 v Mariboru.

Jasmina Cehnar

sreda, november 05, 2008

Prostovoljstvo v Infopeki
21.10.2008
V mladinskem informativnem svetovalnem centru (MISC-u), v Infopeki, negujejo prostovoljno delo in prostovoljce že deseto leto.











Kaj je prostovoljno delo?
Prostovoljno delo je dejavnost posameznika, ki temelji na njegovi osebni odločitvi, da tako dejavnost opravlja in jo izvaja brez pričakovanja materialnih koristi v dobro drugih ali za skupno javno korist. (Definicija prostovoljnega dela iz predloga Zakona o prostovoljnem delu, člen 7.)

Prostovoljno delo mladih za mlade
V projektu sodelujejo dijaki in študenti iz Maribora, ki bodo priskočili na pomoč otrokom in mladostnikom s težavami pri učenju. Nudili jim bodo brezplačne inštrukcije in podporo pri premagovanju vsakodnevnih težav. V okvirju projekta Pekarna DOBIŠ DAŠ bodo mladi prostovoljci aktivno preživeli čas z otroci z manj zmožnostmi, kjer se bodo skupaj ustvarjalno družili. Pred začetkom prostovoljnega dela se v mesecu oktobru in novembru izvaja usposabljanje in podrobneje spoznavanje le-tega.

EVS – European Voluntary Service (Evropska prostovoljna služba)
Program EVS je namenjen vsem mladim do 29 leta starosti, ki jih zanima prostovoljno delo v tujini. V Infopeki nudijo vse potrebne informacije, ki jih potrebujete, če želite opravljati prostovoljno delo v tujini. Glede na vašo izbrano državo in projekt, ki bi ga tam izvajali, Vam v Infopeki strokovno svetujejo ter Vas podprejo pri izvedbi projekta. Govorili smo z mentorico prostovoljcev, Urško Breznik, ki nas je seznanila tudi z drugimi informacijami. Oglejte si video intervju z Urško Breznik.

infopeka
infopeka