četrtek, januar 22, 2009

Mariborska mreža ponuja 14 varnih točk v mestu za otroke v stiski - Dnevnik, 20.01.2009

Mariborska mreža ponuja 14 varnih točk v mestu za otroke v stiski

Maribor - Mestna občina Maribor je 23. septembra lani pristopila k mednarodnemu projektu Otrokom prijazno Unicefovo mesto. Prva naloga občine je bila vzpostavitev mreže varnih točk. Po besedah komisarke projekta Martine Rauter je varna točka označen javni prostor, namenjen otrokom, da se vanj zatečejo v primeru, ko se znajdejo v kakršni koli stiski.


Mestna občina Maribor je 23. septembra lani pristopila k mednarodnemu projektu Otrokom prijazno Unicefovo mesto. Prva naloga občine je bila vzpostavitev mreže varnih točk. (Foto: Indirekt)

Kot je na današnji predstavitvi v prostorih Klinike za pediatrijo povedala Rauterjeva, mariborska mreža trenutno ponuja varne točke na 14 lokacijah v mestu, v prihodnje pa se bo mreža še razširila. Po njenih besedah varne točke zaenkrat še niso zaživele. Doslej jih namreč ni obiskal noben otrok, kar pa ne pomeni, da mariborski otroci nimajo težav.

V Mariboru je bila koordinacija mreže varnih točk zaupana mestnemu mladinskemu svetu. Kot je napovedala Rauterjeva, bo mestna občina v prihodnje največ pozornosti namenila promociji varnih točk. Po njenih besedah so že vzpostavili stik z ravnatelji mariborskih osnovnih šol, vendar je njihov odziv zaenkrat slabši od pričakovanega.

Cilj varne točke je, da blaži otrokovo trenutno stisko in ga napoti na organizacije, ki mu lahko nudijo strokovno pomoč, je pojasnila Rauterjeva. Po njenih besedah je mariborska mestna občina v sodelovanju z Unicefom pripravila izobraževanje zaposlenih v varnih točkah z namenom, da bi bila njihova pomoč otrokom čim bolj strokovna. Izšla je tudi zloženka z zemljevidom varnih točk.

Varne točke so v Adriatic Slovenici (Jadranska cesta 30), Novi Kreditni banki Maribor (Ulica Vita Kraigherja 4), Zvezi prijateljev mladine Maribor (Razlagova ulica 16), Mladinskem centru Osmica (Glavni trg 24), Mladinskem kulturnem centru Maribor (Koroška cesta 18), Zavodu Pekarna-magdalenske mreže (Ob železnici 16) in v KIT Kibla (Glavni trg 14).

Otrokom v stiski so na voljo tudi varne točke v Zavodu PIP (Gosposvetska cesta 83), Lekarni Tabor (Ljubljanska ulica 9), Pionirski knjižnici Rotovž (Rotovški trg 6), Čajnici Čajek (Slovenska ulica 4), Kriznem centru za mlade (Trubarjeva ulica 27), Oblikovalskem ateljeju V5 (Vetrinjska ulica 5) in v Akvariju-terariju (Ulica heroja Staneta 19).