sreda, april 21, 2010

torek, april 20, 2010

petek, april 16, 2010

Dogodki v okviru evropskega leta 2010, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve

Dogodki v okviru evropskega leta 2010

19. - 25. Maribor
4. Festival prostovoljstva mladih v Mariboru 2010 »DOBIM DAM – OBČUTIM RAZLIKO!«

Povezava na novico

4. Festival prostovoljstva mladih v Mariboru 2010 - »Dobim dam – občutim razliko!«, kulturnik.si, 19.4.2010

4. Festival prostovoljstva mladih v Mariboru 2010 - »Dobim dam – občutim razliko!«

S Festivalom prostovoljstva mladih v Mariboru 2010 »DOBIM DAM – OBČUTIM RAZLIKO!«
se v mestu Maribor tudi letos pridružujemo praznovanju Mednarodnega dne prostovoljstva mladih (Global Youth Service Day).

Festivalsko praznovanje je prvotno namenjeno prostovoljkam in prostovoljcem kot zahvala za njihovo srčnost, dobro voljo, čas in znanje, ki ga namenjajo opravljanju prostovoljskega dela. Hkrati jim javno izrekamo priznanje za pogum in vztrajnost, ki ju premorejo pri spreminjanju sveta na bolje bodisi v svojih šolah, lokalnih skupnostih ali širom po svetu. Namenjeno pa je tudi vsem nam, da se seznanimo s programi in aktivnostmi, ki jih mladi prostovoljsko izvajajo, z njihovimi dosežki na tem področju in pa temu, da se navzamemo navdušenja in energije, ki morda tudi nas pritegneta v prostovoljske vode.

PROGRAM FESTIVALA

Ponedeljek, 19. 4., 12:00 - 17:00, Trg svobode

Predstavitev prostovoljstva »DAN ZA MESTO«

Prostovoljci, mentorji in organizatorji prostovoljskega dela te vabimo na igrišče prostovoljstva. Pridruži se zabavnim ustvarjalnim delavnicam in ob igrah s kolebnico, jogi smeha, izdelovanju voščilnic, mobilov, brošk, vrtavk, prašičkov za srečo, kreativni predelavi starih koles, streljanju z lokom, vadbi joge, tapčkanju in poligonu za električne avtomobilčke…. poklepetaj s prostovoljci o njihovih prostovoljskih izkušnjah, o pomenu tega, kar počnejo in drugih zanimivih stvareh.
Podelili bomo nagrade za najizvirnejše slogane in fotografije na temo prostovoljstva, si na Gosposki ulici ogledali razstavo nagrajenih prispevkov in vsem mimoidočim pokazali tudi zabavno plat prostovoljskega dela. Na natečaj je prispelo 277 sloganov o prostovoljskem delu, ki so jih prispevale posameznice in posamezniki, učenke in učenci Oš FLV Slivnica, dijakinje in dijaki Srednje ekonomska šola Maribor in Biotehniške šole Maribor.

* v primeru dežja se dogodek prestavi na sredo, 21. 4. 2010, 12:00 - 17:00, Trg svobode

Torek, 20. 4., 19:00, Dvorana Gustaf

Predstavitev Evropske prostovoljne službe »DAN ZA SVET«

Prostovoljci Evropske prostovoljne službe (EVS), ki jih gosti naša organizacija, in tisti, ki trenutno opravljajo prostovoljsko delo v organizacijah drugod po Sloveniji, te vabijo na sproščeno prostovoljsko zabavo s humornimi fotografskimi projekcijami in opisi smešne plati svojih »slovenskih« prostovoljskih izkušenj. Med njimi iz prve roke izveš, kaj pomeni biti prostovoljec v tujini, kaj ti delo da in kaj ti vzame ter kje in kako lahko tudi ti postaneš EVS prostovoljec/-ka v organizacijah drugod po Evropi.

Četrtek, 22. 4., 14:30 – 18:30, II. Gimnazija

Delavnica »SPODBUJANJE KRITIČNEGA ODNOSA MLADIH DO INFORMACIJ«

V sklopu projekta »Zavedno mladi« te vabimo na ustvarjalno delavnico za mlade, ki ti bo pokazala, kako budno, kritično in »za rezervo« brati sporočila, ki jih srečuješ vsak dan, hkrati pa samostojno ustvarjati in javnosti posredovati takšna, ki povedo prav to, kar se tebi zdi pomembno sporočiti.
Tudi to je pot dejavnega sooblikovanja tvojega sveta, dogajanja v družbi, šoli in doma.
Poveš, kar povedati znaš, kadarkoli kaj povedati imaš! Delavnico vodi MISC INFOPEKA.

Petek, 23. 4., 10:00 in 13:00, MISC INFOPEKA

Dve interviziji

Vabljeni mentorji organiziranega prostovoljskega dela na redno mesečno izmenjavo izkušenj, z namenom zvišanja kakovosti prostovoljskega dela.
Interviziji vodi Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva. Rok prijave je 16. 4. 2010.

Petek, 23. 4., 16:00 – 19:00, MISC INFOPEKA

Delavnica »KAKO SPODBUDITI IN ORGANIZIRATI PROSTOVOLJSTVO NA šOLI?«

Vabljeni mentorji prostovoljskega dela na srednjih šolah, ki želite vzpostaviti ali nadgraditi razvijanje in izvajanje organiziranega prostovoljskega dela mladih.
Delavnico vodi Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva. Rok prijave je 2. 4. 2010.

»Tisti, ki zmorejo, delajo. Tisti, ki zmorejo več, so prostovoljci.«
Anonimno

Sodelujoče organizacije na festivalu

Andragoški zavod Maribor – Ljudska univerza, Center za pomoč mladim, Center za socialno delo Maribor, Center za socialno delo Maribor, Krizni center za mlade Maribor, Center za socialno delo Maribor, Materinski dom Maribor, Dom upokojencev Danice Vogrinec Maribor, Dom starejših občanov Tezno, Društvo diabetikov Maribor, Društvo gluhih in naglušnih Podravja Maribor, Društvo Joga v vsakdanjem življenju Maribor, Društvo Mariborski raziskovalni studio, Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, Mladinski Informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, NAPREJ, zavod za varstvo, rehabilitacijo in kvaliteto življenja po poškodbi glave, Pekarna – magdalenske mreže, Slovensko društvo hospic, območni odbor Maribor, Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor, šENT – Slovensko združenje za duševno zdravje, CZDS Podravska regija, Enota šENTLENT, študentska organizacija Univerze v Mariboru, Zavod Antona Martina Slomška – Dijaški dom A.M.S, Zavod Antona Martina Slomška – škofijska gimnazija, Zavod Mariborski radio študent – MARš, Zavod za vzgojo, izobraževanje in kulturo Maribor, Za živali!, društvo za uveljavitev njihovih pravic, Zveza prijateljev mladine Maribor.

Podporniki

Urad Vlade RS za komuniciranje: Slovenija je s 1. majem 2004 postala članica Evropske unije. Ta dogodek je prejel finančno podporo programa, s katerim želi slovenska vlada prispevati k obveščenosti, razumevanju in javni razpravi o članstvu v EU ter o vseh posledicah članstva za življenje slovenskih državljanov in državljank. Program obveščanja izvaja Urad Vlade RS za komuniciranje.
Urad RS za mladino, Ministrstvo za šolstvo in šport, študentska organizacija Univerze v Mariboru, Mestna občina Maribor, Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, MOVIT NA MLADINA, Evropska unija, Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo, Evropski socialni sklad, Mladinski svet Slovenije, Slovensko narodno gledališče Maribor, Narodni dom Maribor, Bukvarna Ciproš, Betnava d.o.o., Konjeniški klub Karlo, Frizerski salon "Zvezdana", Mladinska knjiga d.d.,
Tekstil d.d., Polzela d.d., Peko d.d., Optika ABA, Magma Home, Trgovina Madness.

Organizator festivala

Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, Ob železnici 8, Maribor, telefon: 02 300 68 50, 041 481 246, elektronska pošta: infopeka@infopeka.org, spletna stran: www.infopeka.org.

Dobim dam - občutim razliko!, preberi.si, 19.4.2010

Dobim dam - občutim razliko!

V torek, 23. marca 2010, se izteče rok za sodelovanje mladih do 30. leta starosti na dveh natečajih, ki ju je v okviru praznovanja Mednarodnega dneva prostovoljstva mladih razpisal Mladinski informacijsko-svetovalni center Infopeka.Natečaja, poimenovana "DOBIM DAM – OBČUTIM RAZLIKO!" mlade pozivata, da oblikujejo kratke, jedrnate in učinkovite slogane ter ustvarijo fotografije na temo koristnosti prostovoljstva pri socialnem vključevanju in odpravi posledic revščine...

4. Festival prostovoljstva mladih v Mariboru 2010 - »Dobim dam – občutim razliko!«, Urad Vlade RS za komuniciranje, 19.4.2010

4. Festival prostovoljstva mladih v Mariboru 2010 - »Dobim dam – občutim razliko!«

Maribor

S festivalom se v Mariboru tudi letos pridružujejo praznovanju Mednarodnega dne prostovoljstva mladih. Festivalsko praznovanje je prvotno namenjeno prostovoljcem kot zahvala za njihovo srčnost, dobro voljo, čas in znanje, ki ga namenjajo opravljanju prostovoljskega dela. Namenjeno pa je tudi vsem ostalim, da se seznanijo s programi in aktivnostmi, ki jih mladi prostovoljci izvajajo, z njihovimi dosežki in temu, da se navzamejo navdušenja in energije, ki jih morda pritegneta v prostovoljske vode.

četrtek, april 15, 2010

4. Festival prostovoljstva mladih v Mariboru 2010 »Dobim dam – občutim razliko!«, epublika.si

4. Festival prostovoljstva mladih v Mariboru 2010 »Dobim dam – občutim razliko!«

S Festivalom prostovoljstva mladih v Mariboru 2010 »DOBIM DAM – OBČUTIM RAZLIKO!« se v mestu Maribor tudi letos pridružujemo praznovanju Mednarodnega dne prostovoljstva mladih (Global Youth Service Day).

Festivalsko praznovanje je prvotno namenjeno prostovoljkam in prostovoljcem kot zahvala za njihovo srčnost, dobro voljo, čas in znanje, ki ga namenjajo opravljanju prostovoljskega dela. Hkrati jim javno izrekamo priznanje za pogum in vztrajnost, ki ju premorejo pri spreminjanju sveta na bolje bodisi v svojih šolah, lokalnih skupnostih ali širom po svetu.

Namenjeno pa je tudi vsem nam, da se seznanimo s programi in aktivnostmi, ki jih mladi prostovoljsko izvajajo, z njihovimi dosežki na tem področju in pa temu, da se navzamemo navdušenja in energije, ki morda tudi nas pritegneta v prostovoljske vode.

PROGRAM FESTIVALA

Ponedeljek, 19. 4., 12:00 - 17:00, Trg svobode

Predstavitev prostovoljstva »DAN ZA MESTO«

Prostovoljci, mentorji in organizatorji prostovoljskega dela te vabimo na igrišče prostovoljstva. Pridruži se zabavnim ustvarjalnim delavnicam in ob igrah s kolebnico, jogi smeha, izdelovanju voščilnic, mobilov, brošk, vrtavk, prašičkov za srečo, kreativni predelavi starih koles, streljanju z lokom, vadbi joge, tapčkanju in poligonu za električne avtomobilčke.... poklepetaj s prostovoljci o njihovih prostovoljskih izkušnjah, o pomenu tega, kar počnejo in drugih zanimivih stvareh.
Podelili bomo nagrade za najizvirnejše slogane in fotografije na temo prostovoljstva, si na Gosposki ulici ogledali razstavo nagrajenih prispevkov in vsem mimoidočim pokazali tudi zabavno plat prostovoljskega dela. Na natečaj je prispelo 277 sloganov o prostovoljskem delu, ki so jih prispevale posameznice in posamezniki, učenke in učenci OŠ FLV Slivnica, dijakinje in dijaki Srednje ekonomska šola Maribor in Biotehniške šole Maribor.

* v primeru dežja se dogodek prestavi na sredo, 21. 4. 2010, 12:00 - 17:00, Trg svobode

Torek, 20. 4., 19:00, Dvorana Gustaf, Ob železnici 8, 2000 Maribor

Predstavitev Evropske prostovoljne službe »DAN ZA SVET«

Prostovoljci Evropske prostovoljne službe (EVS), ki jih gosti naša organizacija, in tisti, ki trenutno opravljajo prostovoljsko delo v organizacijah drugod po Sloveniji, te vabijo na sproščeno prostovoljsko zabavo s humornimi fotografskimi projekcijami in opisi smešne plati svojih »slovenskih« prostovoljskih izkušenj. Med njimi iz prve roke izveš, kaj pomeni biti prostovoljec v tujini, kaj ti delo da in kaj ti vzame ter kje in kako lahko tudi ti postaneš EVS prostovoljec/-ka v organizacijah drugod po Evropi.

Četrtek, 22. 4., 14:30 – 18:30, II. Gimnazija, 1 Trg Miloša Zidanška, Maribor 2000

Delavnica »SPODBUJANJE KRITIČNEGA ODNOSA MLADIH DO INFORMACIJ«

V sklopu projekta »Zavedno mladi« te vabimo na ustvarjalno delavnico za mlade, ki ti bo pokazala, kako budno, kritično in »za rezervo« brati sporočila, ki jih srečuješ vsak dan, hkrati pa samostojno ustvarjati in javnosti posredovati takšna, ki povedo prav to, kar se tebi zdi pomembno sporočiti. Tudi to je pot dejavnega sooblikovanja tvojega sveta, dogajanja v družbi, šoli in doma. Poveš, kar povedati znaš, kadarkoli kaj povedati imaš! Delavnico vodi MISC INFOPEKA.

Petek, 23. 4., 10:00 in 13:00, MISC INFOPEKA, Ob železnici 8, 2000 Maribor

Dve interviziji

Vabljeni mentorji organiziranega prostovoljskega dela na redno mesečno izmenjavo izkušenj, z namenom zvišanja kakovosti prostovoljskega dela.

Interviziji vodi Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva. Rok prijave je 16. 4. 2010.

Petek, 23. 4., 16:00 – 19:00, MISC INFOPEKA, Ob železnici 8, 2000 Maribor

Delavnica »KAKO SPODBUDITI IN ORGANIZIRATI PROSTOVOLJSTVO NA ŠOLI?«

Vabljeni mentorji prostovoljskega dela na srednjih šolah, ki želite vzpostaviti ali nadgraditi razvijanje in izvajanje organiziranega prostovoljskega dela mladih.
Delavnico vodi Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva. Rok prijave je 2. 4. 2010.

»Tisti, ki zmorejo, delajo. Tisti, ki zmorejo več, so prostovoljci.«
Anonimno

Dobim dam - občutim razliko, preberi.si, 15.4.2010

Dobim dam - občutim razliko

Mednarodnemu dnevu prostovoljstva mladih, ki ga po svetu praznujejo sredi aprila in ta čas poteka po vsej Sloveniji, se z organizacijo Festivala prostovoljstva mladih v Mariboru že četrto leto pridružuje Mladinski informacijsko-svetovalni center (MISC) Infopeka. Prireditve, ki so jih naslovili Dobim dam - občutim razliko, so tokrat umestili v čas med 19. in 23. aprilom, namenjene pa so "prostovoljkam in prostovoljcem kot zahvala za njihovo dobro voljo, izkušnje, srčnost, znanje in čas, ki ga namenjajo opravljanju prostovoljskega dela," je na včerajšnji tiskovni konferenci pojasnila Urška Breznik, mentorica prostovoljcev v MISC Infopeki...

Dobim dam - občutim razliko, Večer, 15.4.2010

Dobim dam - občutim razliko

Na Festivalu prostovoljstva mladih se bodo prostovoljci med 19. in 23. aprilom znova predstavili širši javnosti

Dobim dam - občutim razliko Na Festivalu prostovoljstva mladih se bodo prostovoljci med 19. in 23. aprilom znova predstavili širši javnosti JASMINA CEHNAR 94F56 -->Mednarodnemu dnevu prostovoljstva mladih, ki ga po svetu praznujejo sredi aprila in ta čas poteka po vsej Sloveniji, se z organizacijo Festivala prostovoljstva mladih v Mariboru že četrto leto pridružuje Mladinski informacijsko-svetovalni center (MISC) Infopeka. Prireditve, ki so jih naslovili Dobim dam - občutim razliko, so tokrat umestili v čas med 19. in 23. aprilom, namenjene pa so "prostovoljkam in prostovoljcem kot zahvala za njihovo dobro voljo, izkušnje, srčnost, znanje in čas, ki ga namenjajo opravljanju prostovoljskega dela," je na včerajšnji tiskovni konferenci pojasnila Urška Breznik, mentorica prostovoljcev v MISC Infopeki.

V ponedeljek, 19. aprila, od 12. ure bodo prostovoljci na Trgu svobode spregovorili o pomenu, vlogi in izkušnjah s prostovoljskim delom mladih, o svojih projektih in programih se bodo pogovarjali tudi z mimoidočimi, vse do 17. ure pa so za mlade pripravili še kreativne delavnice, igre s kolebnico, streljanje z lokom, vadbo joge, poligon za električne avtomobilčke, možnost predelave starega kolesa in še marsikaj, je naštevala Adrijana Kos, koordinatorica festivala. Ta dan bodo tudi razglasili zmagovalce fotografskega natečaja in natečaja za najboljši slogan o koristnosti prostovoljstva pri socialnem vključevanju in odpravljanju posledic revščine. V izložbah trgovin v Gosposki ulici bodo odprli razstavo fotografij, prispelih na natečaj. Če bo vreme slabo, se vse dejavnosti tega dne prestavijo na 21. april.

Drugi dan festivala, 20. aprila, se bodo v Dvorani Gustaf s svojimi izkušnjami predstavili mladi Evropske prostovoljne službe, v četrtek, 22. aprila, bo na II. gimnaziji delavnica o spodbujanju kritičnega odnosa mladih do informacij, naslednji dan pa bodo v prostorih MISC Infopeke delavnice za mentorje prostovoljskega dela.

Kot je dejala Kosova, je MISC Infopeki letos v mrežo Prostovoljstvo v Mariboru uspelo povezati 47 organizacij, ki so se zavezale k tesnejšemu sodelovanju in katerih podatke je odslej možno dobiti na enem mestu, in sicer na http://www.prostovoljstvo-mb.si.

JASMINA CEHNAR

sreda, april 14, 2010

V Mariboru prihodnji teden 4. festival prostovoljstva, Primorski dnevnik, 14.4.2010

V Mariboru prihodnji teden 4. festival prostovoljstva

Maribor, 14. aprila (STA) - Mladinski informacijsko-svetovalni center Infopeka bo med 19. in 25. aprilom v Mariboru pripravil 4. festival prostovoljstva mladih z naslovno temo Dobim dam - občutim razliko, s katerim se Pekarna magdalenske mreže znova pridružuje praznovanju mednarodnega dneva prostovoljstva mladih.Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril direktor Pekarne Gregor Kosi, se mu pri projektu zdi bistveno, da jim je uspelo vzpostaviti mrežo 47 prostovoljskih organizacij v mestu. To po njegovem kaže na velik interes po skupnem delovanju, ki bi pripeljal tudi do uveljavitve sistemskih pogojev, s katerimi bi prostovoljstvo v Mariboru dobilo še dodatno podporo za nadaljnje delovanje.

Mentorica prostovoljcev Urška Breznik iz Pekarne je povedala, da je festivalsko praznovanje v prvi vrsti namenjeno prostovoljcem kot zahvala za njihovo srčnost, dobro voljo, čas in znanje, ki ga namenjajo opravljanju prostovoljskega dela. "Hkrati jim na ta način javno izrekamo priznanje za pogum in vztrajnost, ki ju premorejo pri spreminjanju sveta na bolje bodisi v svojih šolah, lokalnih skupnostih ali celo po svetu," je dejala Breznikova.

Sicer pa je festival po njenih besedah namenjen tudi vsem prostovoljskim organizacijam, saj se te tako lahko seznanijo s programi in aktivnostmi, ki jih mladi prostovoljsko izvajajo, in z njihovimi dosežki na tem področju ter da se "okužijo z navdušenjem in energijo, ki morda tudi še koga potegne v prostovoljske vode". Hkrati skušajo s festivalskim dogajanjem poskrbeti za še večjo prepoznavnost prostovoljskega dela ter morda sistemsko izboljšati položaj prostovoljcev na lokalni in nacionalni ravni.

Festival se bo začel v ponedeljek na Trgu svobode s predstavitvijo prostovoljstva pod skupnim geslom Dan za mesto. Prostovoljci, mentorji in organizatorji prostovoljskega dela bodo na "igrišču prostovoljstva" pripravili zabavne ustvarjalne delavnice in igre in podelili nagrade za najizvirnejše slogane in fotografije na temo prostovoljstva.

Koordinatorica festivala Adrijana Kos je med festivalskimi dogodki izpostavila še torkovo predstavitev Evropske prostovoljne službe (EVS), četrtkovo delavnico za spodbujanje kritičnega odnosa mladih do informacij na drugi gimnaziji ter dve petkovi interviziji pod vodstvom Slovenske filantropije, Združenja za promocijo prostovoljstva, ki tudi sicer pripravlja osrednje praznovanje ob mednarodnem dnevu prostovoljstva mladih v Sloveniji. Dogajanje se bo v petek zvečer zaključilo z delavnico o tem, kako spodbuditi in organizirati prostovoljstvo na šolah.

V Mariboru prihodnji teden 4. festival prostovoljstva, sta.si, 14.4.2010

V Mariboru prihodnji teden 4. festival prostovoljstva

Maribor, 14. aprila (STA) - Mladinski informacijsko-svetovalni center Infopeka bo med 19. in 25. aprilom v Mariboru pripravil 4. festival prostovoljstva mladih z naslovno temo Dobim dam - občutim razliko, s katerim se Pekarna magdalenske mreže znova pridružuje praznovanju mednarodnega dneva prostovoljstva mladih.

Festival prostovoljstva, RTS, 14.4.2010

Festival prostovoljstva
14. april 2010


V Mariboru bo med 19. In 25. aprilom že četrtič zapored potekal festival prostovoljstva mladih. Letošnji praznik prostovoljcev poteka pod sloganom Dobim dam – občutim razliko. Osrednji namen prireditve je zahvala vsem, ki so pripravljeni svojo srčnost in dobro voljo deliti z drugimi. Praznik pa je namenjen tudi predstavitvi programov in aktivnosti, ki jih mladi »dobrodelniki« izvajajo.

Povezava do videa

sreda, april 07, 2010

Delavnica socialnih iger in socialnih veščin, preberi.si, 7.4.2010

Delavnica socialnih iger in socialnih veščin

Mladinski informacijsko-svetovalni center Infopeka, ki se s svojimi dejavnostmi pridružuje evropskemu letu boja proti revščini in socialni izključenosti v četrtek, 15. aprila, med 10. in 15. uro v svojih prostorih Ob železnici 16 pripravlja že drugo delavnico socialnih iger in socialnih veščin na temo revščine in socialne izključenosti...

Delavnica socialnih iger in socialnih veščin, Večer, 7.4.2010

Delavnica socialnih iger in socialnih veščin, Večer, 7.4.2010

Mladinski informacijsko-svetovalni center Infopeka, ki se s svojimi dejavnostmi pridružuje evropskemu letu boja proti revščini in socialni izključenosti v četrtek, 15. aprila, med 10. in 15. uro v svojih prostorih Ob železnici 16 pripravlja že drugo delavnico socialnih iger in socialnih veščin na temo revščine in socialne izključenosti. Delavnica je namenjena izkustvenemu učenju s pomočjo simulacijskih iger, igranja vlog, kresanja nazorov in idej, vodenih diskusij in samorefleksije, preko katere bodo udeleženci praktično spoznavali, kako lahko posameznik pripomore k odpravljanju posledic revščine in socialne izključenosti. Delavnico bosta izvedli Moira Kobše in Adrijana Kos. Rok prijave je četrtek, 8. april, na elektronskem naslovu infopekaŽinfopeka.org. Število udeležencev je omejeno.

ponedeljek, april 05, 2010

Seminar "Spodbujanje kritičnega odnosa mladih do informacij" , zavednomladi.si

Seminar "Spodbujanje kritičnega odnosa mladih do informacij"

Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA je v sredo, 31. marca. 2010 v svojih prostorih v Kulturnem centru Pekarna v Mariboru izvedel še 2. del seminarja "Spodbujanje kritičnega odnosa mladih do informacij".

Namen seminarja je usposobiti mladinske delavce za posredovanje znanja, ki bo mladim omogočilo vzpostaviti kritičen odnos do raznovrstnih informacij. Aktvnost je torej namenjena razvijanju kritične pismenosti mladih, ki medpredmetno povezuje razvijanje naslednjih ključnih kompetenc za vseživljenjsko učenje: sporazumevanje v materinem jeziku, digitalna pismenost, socialne in državljanske kompetence ter kulturno zavest in izražanje, s posebno usmeritvijo na njihovo dejavno in odgovorno držo pri komuniciranju svojih sporočil javnosti.

Po besedah organizatorja in izvajalca seminarja - MISC Infopeka, je interes udeležencev presegel pričakovanja. Mladinski delavci, ki so se udeležili usposabljanj, bodo v prihodnosti izvajali delavnice v svojih okoljih, s katerimi bodo usposobili mlade za čim bolj kritično pisanje in vrednotenje informacij.

Nekaj utrinkov z delavnic si lahko ogledate spodaj...



četrtek, april 01, 2010

Delavnica socialnih iger in veščin na temo revščine in socialne izključenosti, www.evropa.gov.si

Delavnica socialnih iger in veščin na temo revščine in socialne izključenosti

15. 4. 2010, od 10:00 - 15:00

Evropskemu letu boja proti revščini in socialni izključenosti se s svojo dejavnostjo pridružuje tudi Mladinski informacijsko - svetovalni center INFOPEKA. V zasledovanju nekaterih temeljnih ciljev evropskega leta, kot so:

• promocija in izgradnja družbe, ki bo omogočala ustrezno kakovost življenja, socialno zaščito in enake možnosti za vse,

• podpora pri odpravljanju predsodkov in stereotipov, ki se nanašajo na revščino in socialno izključenost,

• spodbujanje lokalnega in širšega okolja (javni in zasebni sektor) k aktivnemu delovanju v oziru boja proti revščini in socialni izključenosti,

so v četrtek, 18. 3. 2010, v prostorih MISC INFOPEKA izvedli prvo delavnico na zgoraj omenjeno temo, ki je bila namenjena raziskovanju in predstavitvi dejanskega stanja v okolju in seznanitvi s splošnimi informacijami o revščini in socialni izključenosti, kot jih nudijo uradne ustanove in statistika, ter obravnavi različnih izkušenj, ki jih imajo na področju boja proti revščini in socialni izključenosti organizacije in njihovi delavci.

Druga delavnica bo v četrtek, 15. 4. 2010, od 10:00 do 15:00, v prostorih MISC INFOPEKA. Delavnico bosta izvedli Moira Kobše in Adrijana Kos. Namenjena je izkustvenemu učenju udeležencev. S pomočjo simulacijskih iger, igranja vlog, kresanja nazorov in idej, vodenih diskusij in samorefleksije bomo praktično spoznavali, kako lahko posameznik pripomore k odpravljanju posledic revščine in socialne izključenosti, in tako podprli udeležence, da ponotranjeno izkušnjo uporabijo bodisi pri svojem delu bodisi pri organizaciji samostojnih projektov na to tematiko.

Rok prijave na delavnico je četrtek, 8. 4. 2010. Število udeležencev je omejeno.

Moira Kobše je absolventka Fakultete za upravo. Izkušnje in znanje na področju mladinskega dela je pridobila s prostovoljskim delom v programih MKC Maribor, kot inštruktorica mladinskih delavnic na Centru za socialno delo in kot prostovoljka Kriznega centra za Mlade Maribor. V okviru svojega dela se nenehno usposablja na različnih delavnicah in seminarjih na temo neformalnega učenja, človekovih pravic, komunikacije, dela z mladimi in moderiranja.

Adrijana Kos je absolventka Pravne fakultete v Ljubljani in programska sodelavka MISC INFOPEKA. Izkušnje in znanje na področju mladinskega dela je pridobila s prostovoljskim delom v Društvu za nenasilno komunikacijo Maribor (DNK), kot svetovalka mladim in izvajalka delavnic za učence, dijake, starše in učitelje. Zaključila je izobraževanje iz Teorije izbire, Negospodovalnega vodenja in Realitetne terapije na Inštitutu dr. Williama Glasserja.

Projekt »DOBIŠ DAŠ – OBČUTI RAZLIKO!« sofinancira Urad vlade RS za komuniciranje.

To sporočilo izraža mnenje avtorjev in ne izraža uradnega stališča Vlade Republike Slovenije.