četrtek, januar 19, 2006

V Francijo, Albanijo, na Finsko in še kam drugam po svetu

Večer, 14.januar 2006

Prek mariborske Infopeke je mogoče od letos na prostovoljno delo v tujino

Prostovoljno delo v tujini za mlade med 18. in 25. letom - V tujini lahko preživijo največ dvanajst mesecev


Zavod Pekarna magdalenske mreže je ena od petih institucij v Mariboru, ki so v bazi Evropske prostovoljne službe (EVS - European Voluntary Service) opredeljene kot gostiteljske organizacije (kar pomeni, da sprejemajo tuje prostovoljce), nedavno pa je Pekarna oziroma njen del, Mladinski informacijsko-svetovalni center Infopeka, postala tudi pošiljajoča organizacija.

Potem, ko so lani prvič gostili tri prostovoljce iz Francije, Portugalske in Italije (o njih smo pisali aprila lani), bodo letos v tujino poslali tudi nekaj mladih iz Maribora, ki si želijo v tujini nabrati novih delovnih izkušenj. Mladi, ki želijo v tujini opravljati prostovoljno delo, morajo biti stari od 18 do 25 let, tja pa se lahko odpravijo za šest do dvanajst mesecev.
Prostovoljno delo je mogoče opravljati v državah EU, v nekaterih mediteranskih državah, kot sta na primer Alžirija in Egipt, v nekaterih vzhodnoevropskih državah in jugovzhodnih, kot so na primer Albanija, Bosna in Hercegovina in Hrvaška, prav tako pa še v nekaterih latinskoameriških državah. Izbirati je mogoče med okrog 50 državami," razlaga Violeta Škrabl, prostovoljka pri Infopeki, ki bo skrbela za slovenske prostovoljce, ki odhajajo v tujino.

Prostovoljno delo poteka na več področjih, kot so umetnost, kultura, aktivnost z otroki, mladimi in ostarelimi, okoljevarstvo, komuniciranje, šport in še več. "Posamezniku pomagamo poiskati organizacijo in državo, kjer bi rad opravljal to delo. Potem izbrani organizaciji pošljemo informacijo, da si je naš prostovoljec izbral določeno delo, potem pa se organizacija sama odloči, ali bo prostovoljca sprejela ali ne," pravi Škrablova in dodaja: "Prostovoljec nima ne s prijavo ne z bivanjem v tujini in prevozom do tja nikakršnih stroškov, te namreč krije program EU Mladina, ob prostovoljnem delu pa dobiva mesečno žepnino, ki je odvisna od standarda posamezne države. Tako na primer v Avstriji dobi mesečno 175 evrov."



Kot pravi Marja Guček, koordinatorka programov pri Infopeki, lahko gredo prostovoljci, preden začnejo opravljati svoje delo, na obisk v organizacijo, kjer bodo delali. Zagotovo pa se za vsakogar najde kaj zanimivega, je prepričana Gučkova.
Dodaja še, da imajo prednost za opravljanje prostovoljnega dela v tujini mladi s posebnimi priložnostmi, kot so na primer invalidi, mladi, ki so končali le osnovno šolo, in mladi, katerih življenjski standard je zelo nizek.

Roki za prijave (ob prijavi je treba napisati tudi motivacijsko pismo) za prostovoljno delo so večkrat letno: 1. februar, 1. april, 1. junij, 1. september in 1. november. Od roka, ko se prijavijo, pa do njihovega odhoda v tujino, ponavadi pretečejo trije meseci. Prijaviti se je mogoče v Infopeki, vsak delavnik med 10. in 18. uro, več informacij je mogoče dobiti tudi po telefonu (02) 300 68 50 in 041 481 246.

Poleg Pekarne so v bazi EVS navedene še štiri mariborske institucije, ki sprejemajo na delo tuje prostovoljce: Mestni mladinski svet, MKC Maribor, Kibla in Škofijska Karitas.

Mojca Grandovec