torek, november 23, 2010

Nova priložnost za evropsko prepoznavnost - Večer, 23.11.2010

Nova priložnost za evropsko prepoznavnost

Čeprav je Maribor že prejel naziv Evropska prestolnica mladih 2013, bodo konkretni načrti in finančni okviri znani šele prihodnje leto

Mestna občina Maribor (MOM) je bila na zaključni prireditvi Evropskega mladinskega foruma v Ukrajini prejšnji teden, kot smo že poročali, med enajstimi prijavljenimi evropskimi mesti izbrana za Evropsko prestolnico mladih 2013. "Maribor je bil izbran predvsem zaradi vključenosti mladih v proces priprave projekta in sodelovanja različnih organizacij in skupin mladih. Kandidatura je izžarevala prepoznavnost na vsaki točki," je na včerajšnji tiskovni konferenci izpostavil Tine Radinja iz Evropskega mladinskega foruma.

Mesto ima s pridobitvijo naziva možnost, da lokalnim, regionalnim, nacionalnim in tudi evropskim institucijam predstavi raznolik program, s katerim omogoča in vzpodbuja aktivno udeležbo mladih na različnih področjih družbenega življenja. Mariborski župan Franc Kangler pa v tem vidi priložnost celotne Slovenije. "Ta izziv lahko vsi skupaj izkoristimo za povečan ugled, prepoznavnost v evropskem prostoru, za večjo medijsko in turistično promocijo, predvsem pa, da izpostavimo mladinsko problematiko pri nas in v Evropi." Z nazivom želijo na mariborski občini torej izboljšati kakovost življenja in omogočiti večjo vključenost mladih v procese odločanja na lokalni ravni, ob tem pa bi radi uveljavili tudi blagovno znamko Mladim prijazno mesto ter kot zgled dobre prakse dali vzor tudi drugim slovenskim občinam.

"Želimo vzpodbuditi, da tudi preostala mesta pričnejo implementirati politike, ki bodo medsektorske in bodo mladim omogočale ustvarjalno, polnopravno vključitev v družbo," pojasnjuje Aleš Novak, direktor Urada za kulturo in mladino. Do leta 2011 bodo izdelali strateški načrt, ki vključuje različna področja mladinskih politik. "Program je kompleksen, vključuje med drugim lokalni strukturiran dialog, promocijo aktivne udeležbe mladih, decentralizacijo aktivnosti mladih, prostovoljstvo, mobilnost, medkulturno sodelovanje, povečanje zaposljivosti. Ta naziv pomeni zavezo in odgovornost, čaka nas še veliko trdega dela," nadaljuje Novak. Na občini o finančni plati tega obširnega projekta še ne dajejo podatkov. Več naj bi bilo namreč znano šele prihodnje leto, ko bo oblikovan tudi podrobnejši načrt. "Lahko samo potrdim, da imamo dobro izdelano mladinsko infrastrukturo, predvsem računamo na nekatere nove objekte na območju Pekarne, pa tudi tiste, ki so namenjeni projektu Evropska kulturna prestolnica. Mesto torej ima priložnosti, izzive pa moramo sami izkoristiti," še meni mariborski župan.

JASMINA ZAVRŠNIK

petek, november 19, 2010

Promoviraj se - Večer, 19.11.2010

Promoviraj se

Mladinski informacijsko-svetovalni center Infopeka v sodelovanju z Društvom za osebnostno rast Tara za mlade iskalce zaposlitve pripravlja brezplačne izobraževalne delavnice za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Promoviraj se. Udeleženci bodo izvajali vaje, predstavitve, simulacije, nastope, delavnice, diskusije in zabavne aktivnosti za izboljšanje zaposlitvenih možnosti, izdelali bodo tudi predstavitveno mapo in sodelovali pri snemanju kratkega dokumentarnega filma. Prvo srečanje bo v ponedeljek, 22. novembra, od 10. do 16. ure v dvorani Gustaf v mariborski Pekarni (Ob železnici 16). Sklop delavnic, ki jih bo vodila Suzana Petek, predsednica Društva za osebnostno rast Tara, bo nato vsak ponedeljek ob istih urah do vključno 20. decembra.

Delavnica za izboljšanje zaposlitvenih možnosti - Dnevnik, 19.11.2010

Delavnica za izboljšanje zaposlitvenih možnosti

Maribor - V ponedeljek, 22. novembra, bo v dvorani Gustaf mariborske Pekarne med 10. in 16. uro potekalo prvo srečanje projekta za mlade »Promoviraj se!«. Gre za sklop izobraževalnih za izboljšanje zaposlitvenih možnosti mladih.


Slika je simbolična. (Foto: dokumentacija Dnevnika)

Namen projekta je pridobitev znanj in veščin za izboljšanje zaposlitvenih možnosti, bogatenje komunikacijskih in predstavitvenih sposobnosti, povečanje samostojnosti in iznajdljivosti mladih ter njihove samopodobe. Tokratno delavnico bo vodila Suzana Petek, predsednica Društva za osebnostno rast Tara, ki bo udeležence v okviru skupinskega dela, igranja vlog, interaktivnih vaj in drugih načinov izobraževanja z osnovnimi znanji in veščinami za izboljšanje njihove zaposlitvene možnosti. Udeleženci bodo tako ob koncu delavnice vedeli, kako lahko prepoznajo svoje socialne, civilne in kulturne kompetence, kako oblikujejo osebno mapo za pomoč pri predstavitvah na trgu dela, kako se lotijo sistematičnega postavljanja ciljev ter kako se pripravijo na razgovor.