torek, maj 10, 2005

Festival prostovoljstva mladih

Spekter, 10.maj 2005
Festival prostovoljstva mladih je prireditev, ki jo ob mednarodnem dnevu prostovoljstva mladih organizira Slovenska filantropija. Ob svojem dnevu se milijoni mladih prostovoljcev iz več kot sto petdesetih držav udeležujejo praznovanj in akcij, ki slavijo in opozarjajo na njihovo delo. Zadnjih šest let se temu praznovanju pridružuje tudi Slovenija.


Prireditev poteka vsako leto okoli 15. aprila, letos pa se je dogajanje razširilo na ves teden (od 14. do 21. aprila) in območje celotne Slovenije.
Osrednji dogodek festivala je bil 14. aprila v Ljubljani, kjer so se že zjutraj zbrali mladi prostovoljci iz vse Slovenije. Organizator je pripravil številne delavnice, na katerih so lahko razširili svoje znanje in spoznali vrstnike iz drugi krajev.
Popoldne se je dogajanje prestavilo na Dvorni trg, kjer je kar vrvelo. V idiličnem okolju ob Ljubljanici in na toplem pomladnem soncu so stale stojnice, ki so se kar šibile pod težo informacij, zloženk, balonov in drugih dobrot. Namen sejma je bil nuditi prostovoljcem (in njihovim organizacijam) iz vse Slovenije možnost in prostor, kjer lahko predstavijo sebe in svoje delo. Ves čas sejma se je na odru odvijal tudi kulturno-umetniški program, tako da je bil za naključne obiskovalce sprehod čez Dvorni trg prava paša za oči, ušesa, glave in želodčke.
Kot spremljevalno dejavnost festivala je organizator pripravil tudi veliko kolesarjenje na festival; v ta namen so oblikovali osem kolesarskih tras, ki so z vseh koncev Slovenije vodile v Ljubljano. Ideja o kolesarjenju je bila na simbolni ravni združiti in povezati mlade prostovoljce, pri tem pa poskrbeti tudi za zdravo telo in spoznavanje Slovenije. Vsi, ki so se kolesarjenja udeležili, so bili na odru deležni posebne pozornosti in sprejema.
V tednu po osrednjem dogodku se je dogajanje nadaljevalo z lokalnimi okroglimi mizami. V Mariboru je le-to organiziral Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, in sicer 19. aprila v Dvorani Gustaf. Naslov okrogle mize je bil »Prostovoljno delo v Mariboru«, udeležili pa so se je predstavniki društev oziroma organizacij, ki v Mariboru izvajajo organizirano prostovoljno delo. Tako so se na okrogli mizi sestali prostovoljci gostujoče organizacije MISC Infopeka, Slovenskega združenja za duševno zdravje ŠENTLENT, skupine Samarijan, Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor, Društva za nenasilno komunikacijo, Centra za socialno delo, Društva Ključ, Slovenskega društva Hospic in predstavnik Slovenske filantropije. Ti so na okrogli mizi dobili priložnost predstaviti sebe in svoje delo, hkrati pa primerjati izkušnje, navezovati nove stike in snovati nove projekte. Na koncu so namreč ugotovili, da se med seboj premalo poznajo in bi bila tudi takšna družabna srečanja še kako koristna za njih in lokalno okolje.
Festival prostovoljstva mladih se je zaključil 21. aprila v Ljubljani, in sicer s podelitvijo priznanj za najprostovoljko oziroma najprostovoljca leta 2004 in najprostovoljski projekt leta 2004. V starostni skupini do 18 let je bila za najprostovoljko 2004 razglašena Mateja Pipuš iz Slovenj Gradca. V starostni skupini od 19 do 30 let je naziv najprostovoljka 2004 dobila Irena Rupnik iz Slovenj Gradca, najprostovoljec 2004 pa Tomislav Berend iz Ljubljane. V starostni skupini nad 30 let je najprostovoljka 2004 postala Jožica Ficko iz Ljutomera, najprostovoljec 2004 pa Danijel Grobler iz Ljubljane.
Osrednji namen festivala je bila promocija prostovoljnega dela mladih, saj je le-to še vedno premalo znano, priznano in cenjeno. V ta namen že od lanske zime poteka tudi promocijska akcija lepljenja nalepk, ki ste jih verjetno tudi v Mariboru že opazili. Prostovoljci MISC Infopeka so namreč z njimi polepšali tudi tvoj najbližji semafor, bankomat ali klopco.

Vesna Jauk

Ni komentarjev: