torek, september 23, 2008

Maribor - otrokom prijazno mesto, večer 23.09.2008
V središču mesta bodo oživele varne točke, označeni javni prostori, namenjeni otrokom od 5 do 18 let, ki se znajdejo v kakršnikoli stiski
S sprejemom Unicefove zastave bo od danes, 23. septembra, Maribor vstopil v mrežo Otrokom prijaznih Unicefovih mest. V središču mesta bodo oživele varne točke, označeni javni prostori, namenjeni otrokom od 5 do 18 let, ki se znajdejo v kakršnikoli stiski. Varne točke se lahko nahajajo v različnih prostorih (lekarna, knjigarna, knjižnica, mladinski center ...), ki zadostujejo potrebnim kriterijem in imajo za to usposobljene prostovoljce. V začetku meseca je tako v sodelovanju z Unicefom potekalo izobraževanje zaposlenih v izbranih točkah. "Šlo je predvsem za prenos znanja na sedemnajst novih sodelavcev, ki bodo delali na 14 varnih točkah v mestu," je pojasnila Marja Guček, lokalna koordinatorka projekta. Poudarja pa: "Faza vzpostavitve mreže je za nami, zdaj nas čaka promocija, obveščanje po osnovnih šolah, mladinskih centrih, zdravstvenih domovih in skratka povsod, kjer se otroci zadržujejo." Prav slaba promocija je bila morda kriva, da v varni točki, ki slaba tri leta že deluje v zavarovalni družbi Adriatic, ki je sicer izven mestnega centra, še niso imeli primera, ko bi jih poiskal otrok v stiski.V Infopeki Zavoda Pekarna, ki je ena od točk v mreži, pravijo, da so dobro pripravljeni na vse vrste stisk ali težav, s katerimi jih lahko poiščejo otroci (če so se izgubili, jim kdo grozi, ne morejo domov, so priče kaznivemu dejanju, so žalostni ...). Cilj varne točke pa je predvsem, da ublaži otrokovo stisko, nudi pomoč takoj, ko jo potrebuje, in ga napoti na organizacije, kjer lahko dobi strokovno pomoč. Prve Unicefove varne točke so zaživele v Novi Gorici, sledile so jim v Ljubljani, Rušah, Celju, Velenju in Piranu.
Varne točke se lahko nahajajo v različnih prostorih (frizerski salon, lekarna, knjižnica, knjigarna, mladinski center ...), kjer je prisotno osebje, ki je prostovoljno pripravljeno otroke trenutno zaščititi, jim svetovati in jim nuditi osnovne informacije ali pomoč.









Ni komentarjev: