sreda, december 04, 2013

Obnova Pekarne še čaka, Večer, 28. november

Mariborska občina je zaradi nezmožnosti pravočasne izvedbe odstopila od projekta obnove Hladilnice in Lubadarja; sofinanciranje bo skušala pridobiti na naslednjem razpisu
Tri leta je imela občina za Lubadarja zagotovljenih 1,1 milijona evrov, a se ni zgodilo nič.
Marko Vanovšek
Tri leta je imela občina za Lubadarja zagotovljenih 1,1 milijona evrov, a se ni zgodilo nič.
Kulturni center Pekarna kljub poletni ihti s pridobivanjem soglasja uporabnikov še ne bo doživel začetka druge in tretje faze prenove. Mariborska občina je odstopila od pogodb, sklenjenih za obnovo Hladilnice in Lubadarja, kompleksov znotraj centra mariborske alternativne kulture. Odločitev so sprejeli, ker jim kljub izrecni prošnji in pojasnjevanju o pomenu ter prioritetni vlogi izvedbe investicij za MOM gospodarsko ministrstvo ni podaljšalo roka za koriščenje evropskega denarja. Rok za izvedbo projekta bi se iztekel konec tega leta, ga pa je ministrstvo od leta 2010, ko je občini odobrilo sofinanciranje, že dvakrat podaljšalo. V času prejšnje mestne oblasti je investicija obstala na mrtvi točki, nova občinska oblast pa jo je na začetku mandata postavila med prioritetne projekte. Pri tem je obnovo vezala na soglasje uporabnikov Pekarne, ki ga je po burnih reakcijah in kar nekaj zapletih tudi dobila, nato pa v rebalans proračuna ni umestila potrebnega občinskega sofinanciranja, saj je pričakovala omenjeno podaljšanje roka izvedbe del.

Ker ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) vlogi ni ugodilo, je zagotovljenih 1,8 milijona evrov zdaj splavalo po vodi. Ob tem v občini poudarjajo, da se bodo s projektom prijavili na naslednji, osmi javni poziv in da poteza nikakor ne pomeni izgube evropskega denarja. "Pričakujemo namreč, da se bo izračunal nov delež," možnost, da na novem zapisu dobijo več (ali pa manj) denarja, kot jim ga je bilo za obnovo Pekarne dodeljenega doslej, predvidevajo v občini. Kakršnihkoli zagotovil, da bo nova kandidatura na javnem pozivu uspešna, MOM uradno nima. Je pa mariborski župan Andrej Fištravec prejšnji teden na javnem predavanju o prihodnosti Maribora povedal, da je odstop od investicije, nato pa ponovna prijava projekta "strategija, ki jo predlagajo ljubljanski uradniki".

"Občina ni uspela zagotoviti, da se aktivnosti v okviru projektov izvedejo v rokih, ki ne bodo ogrožali črpanja evropskih sredstev, zaradi česar MGRT aktivnosti iz pogodb ni moglo podaljšati oziroma prenesti v kasnejše časovno obdobje," so svojo odločitev obrazložili v ministrstvu. Od tam so še sporočili, da bodo javni poziv objavili predvidoma do konca letošnjega leta. Pri tem bodo vsi upravičenci v enakovrednem položaju, po prvih ocenah bo na voljo 20 milijonov evrov, so še dejali. V primeru uspešne kandidature bi se prenova lahko začela najhitreje marca prihodnje leto, vendar v Pekarni razvoj dogodkov spremljajo s skepso. "To je odlašanje za nedoločen čas. Žal mi je, da se je to zgodilo. V Pekarni smo ogromno energije vložili v doseganje konsenza," ni najbolj optimističen Ramiz Derlić, vodja kulturnega društva MC IndiJanez. Da so mariborski alternativci že vajeni obljub politikov in večnega statusa quo, še dodaja, in da bi se bilo treba pogovoriti, kako bo s Pekarno v prihodnje. Še najboljše bi bilo, da občina glede na vedno nove zamike pri realizaciji projekta sama, v obliki investicijskega vzdrževanja, pristopi k postopni in finančno manj potratni obnovi, razmišlja sogovornik.
                                                                                                                                   Jasmina Cehnar

Ni komentarjev: