torek, maj 12, 2009

Festival prostovoljstva mladih - Dostop.si 22.04.2009

Festival prostovoljstva mladih

V Mariboru smo v ponedeljek, 20. aprila, praznovali mednarodni dan prostovoljstva mladih na Trgu svobode. Glavni namen je bil predvsem zahvala vsem mladim prostovoljcem ter predstavitev različnih prostovoljnih organizacij. Pripravljene so bile različne ustvarjalne in družabne delavnice ter zanimive športne igre.

Prostovoljci so tisti ljudje, ki namenjajo svoj čas, svoje sposobnosti in znanje za najrazličnejše projekte, vsem pa je skupno, da v zameno za svoje delo ne pričakujejo materialne koristi. Obstaja ogromno različnih aktivnosti prostovoljstva, od pomoči pri učenju, skrbi za starejše občane, varovanja pravic manjšin, zbiranje prispevkov za naravne katastrofe, do skrbi za pravice živali in še bi lahko naštevali.

Razlogov za prostovoljstvo je veliko, eden izmed glavnih je gotovo ta, da ljudje čutijo »potrebo« pomagati sočloveku, prav tako pomemben razlog je pridobivanje strokovnih znanj in izkušenj za profesionalno delo, nezanemarljiv razlog pa je tudi zabava, smeh, ustvarjalnost in pridobivanje novih prijateljev ter znancev.

Kako pa lahko nekdo sploh postane prostovoljec? Potrebna je samo volja in malo poguma, za večino prostovoljnega dela tudi ni potrebno opravljati kakšnega posebnega izobraževanja. Na vas je samo, da si izberete organizacijo, ki se ukvarja s čim kar vas zanima ter se jim pridružite. Prostovoljno delo lahko opravljate tudi v tujini kar je za študente še posebej zanimivo.

Prostovoljci so nam zaupali zakaj so se za to delo odločili, kako njihovo delo poteka, kakšne programe vodijo in pa kako le-ti v končni fazi tudi potekajo. Njihove izjave, si lahko pogledate v videu.

<br/><a href="http://video.msn.com/video.aspx?vid=3b740ba4-7106-4d5f-8efb-1b1b56928c8d" target="_new" title="Prostovoljstvto2">Video: Prostovoljstvto2</a>

Tjaša POTOČNIK, video: Matej GOZNIK

Ni komentarjev: