torek, maj 12, 2009

Začel se bo Festival mladih prostovoljcev - Ljubljanske novice, 20.04.2009

Začel se bo Festival mladih prostovoljcev

LJUBLJANA (Slovenija) - Slovenska filantropija letos že desetič zapored obeležuje mednarodni dan mladih prostovoljcev, 24. aprila, s Festivalom mladih prostovoljcev. Ta se bo začel danes in bo povsod po Sloveniji potekal do nedelje, osrednja prireditev pa bo v četrtek v Ljubljani. Mednarodni dan bo letos pod geslom "Nič o mladih brez mladih".

Slovenska filantropija bo danes podelila tudi naziv "Ambasador-ka prostovoljstva" Barbari Miklič Türk in Boštjanu Kljunu, ki s svojim delovanjem promovirata in širita idejo prostovoljstva.

V času festivala se bodo v 24 krajih po Sloveniji vrstili različni dogodki, povezani s prostovoljstvom. Pozornost letošnjega festivala bo usmerjena na moč posameznika pri blaženju posledic gospodarske krize. Ob tej priložnosti so oblikovali tudi nov slogan: "Recikliraj se - Obnovi najboljše v sebi".

"Z letošnjim festivalom želimo poudariti moč posameznika pri blaženju posledic gospodarske krize, saj verjamemo, da je pot iz nastale situacije odvisna od vsakega med nami. Potrebno se je aktivirati in prostovoljstvo je najboljši način za to," so prepričani v Slovenski filantropiji.

Osrednji dogodek Festivala mladih prostovoljcev pa bo v četrtek na ljubljanskem Prešernovem trgu. Trg se bo za en dan spremenil v prizorišče recikliranja vrednot s simbolično instalacijo reciklatorja vrednot, ki bo dopolnjevala predstavitve prostovoljskih organizacij, Živo knjižnico in zabavni program v izvedbi Impro lige.

S Festivalom prostovoljstva mladih se tudi v Mariboru letos pridružujejo praznovanju mednarodnega dneva mladih prostovoljcev. "Organiziramo pa ga z namenom, da se mladim prostovoljcem zahvalimo za nesebično pomoč, dobro voljo, predvsem pa vztrajnost, ki jo med letom radodarno izkazujejo pomoči potrebnim," so zapisali organizatorji.

Praznovanje bo hkrati namenjeno promociji prostovoljskega dela mladih, osveščanju javnosti o programih in aktivnostih, ki jih mladi prostovoljsko izvajajo, njihovih dosežkih, motivaciji in povabilu mladim, da se jim pridružijo.

V Novi Gorici Festival prostovoljstva mladih pripravljajo v sodelovanju s Centrom za socialno delo in bo v torek na Bevkovem trgu. Pri Rodu Soških mejakov bodo pekli slastne palačinke. Na stojnicah pa se bodo predstavile nevladne organizacije s tega področja.

Center za socialno delo Zagorje ob Savi v sodelovanju z občino Zagorje ob Savi v torek v Kulturnem centru Zagorje pripravlja okroglo mizo o prostovoljstvu v Zagorju.

V Stranki mladih Slovenije menijo, da je potrebno prostovoljstvo mladih podpirati in ga spodbujati. Prepričani so, da lahko tako najbolj učinkovito pomagajo ljudem, ker brez prostovoljske pomoči ne gre več in ker družba ne more premagati vseh problemov, s katerimi se srečujejo posamezniki.

V Slovenski škofovski konferenci pa poudarjajo, da je prostovoljstvo v Cerkvi na Slovenskem v največjem obsegu organizirano v okviru Slovenske Karitas, ki prek šestih škofij deluje v več kot 420 enotah z več kot 9600 prostovoljci.

Ni komentarjev: