torek, maj 12, 2009

V Mariboru zahvala mladim prostovoljcem tudi s festivalom - novice24

Začel se je festival prostovoljstva mladih. - Radio Morje 20.04.2009


20.04.2009

Začel se je festival prostovoljstva mladih.


Maribor se pridružuje praznovanju mednarodnega dneva prostovoljstva mladih, in sicer s Festivalom prostovoljstva, ki se bo dogajal vse do petka. Na Trgu svobode poteka danes dogodek z naslovom "Ustavi se! Pridi na čaj!", kjer mladi prostovoljci predstavljajo svoje delo in mimoidoče vabijo v svoje vrste. Glavni namen festivala je, da se mladim prostovoljcem zahvalijo za nesebično pomoč, dobro voljo, predvsem pa vztrajnost, ki jo med letom radodarno izkazujejo pomoči potrebnim. Praznovanje je hkrati namenjeno promociji prostovoljnega dela mladih, osveščanju javnosti o njihovih aktivnostih in povabilu mladim, da se jim pridružijo. V Mariboru sicer v 19 organizacijah deluje več kot 2.000 prostovoljcev, starih od 15 do 30 let. Največ humanitarnega dela pa opravijo na zdravstveno-varstvenem področju.

Festival prostovoljstva mladih se poslavlja na poučen način - Radio Morje - 24.04.2009

Festival prostovoljstva mladih se poslavlja na poučen način.

Festival prostovoljstva mladih, ki je potekal ves pretekli teden, se danes poslavlja z javno debato, ki so jo poimenovali Mladi, kaj vas sploh ustavi? Mladi prostovoljci bodo v prvi vrsti spregovorili o tem, kaj jih žene v prostovoljno delo, s kakšnimi ovirami se srečujejo, kako v svoje vrste pritegniti čim več mladih in kaj bi zanje še lahko storila država. Glavni namen pa je pridobiti vpogled v značilnosti prostovoljnega dela mladih. Debata bo potekala ob 12.30 na srednji zdravstveni in kozmetični šoli. Sicer pa je namen festivala v prvi vrsti zahvala vsem "mladim dušam", ki skozi leto nesebično nudijo pomoč. Zadnja raziskava, ki vključuje podatke 19 organizacij, je pokazala, da v Mariboru letos deluje približno 2.000 mladih prostovoljcev, starih od 15 do 30 let.

Festival prostovoljstva mladih 2009 - Delo - 22.04.2009

Festival prostovoljstva mladih 2009
Bliža se april in to je tudi čas, ko v Sloveniji in drugod po svetu na različne načine poudarjamo pomembnost prostovoljstva, predvsem prostovoljstva mladih.

V Sloveniji bomo, zdaj že desetič, organizirali Festival prostovoljstva mladih, in sicer od 20. do 26. aprila. V tem času bomo skupaj z drugimi prostovoljskimi organizacijami pripravili različne prireditve, namenjene poudarjanju pomena prostovoljstva mladih, nagrajevanju prostovoljcev in njihovi motivaciji za v prihodnje. Seveda so prireditve v okviru Festivala namenjene tudi pridobivanju novih prostovoljcev.

V Sloveniji bomo, zdaj že desetič, organizirali Festival prostovoljstva mladih, in sicer od 20. do 26. aprila. V tem času bomo skupaj z drugimi prostovoljskimi organizacijami pripravili različne prireditve, namenjene poudarjanju pomena prostovoljstva mladih, nagrajevanju prostovoljcev in njihovi motivaciji za v prihodnje. Seveda so prireditve v okviru Festivala namenjene tudi pridobivanju novih prostovoljcev.

Trenutna svetovna gospodarska kriza kliče po vključevanju vseh, da z optimizmom, dobro voljo in novimi zamislimi najdemo pot iz trenutne situacije.

Želimo si, da bi letošnji festival poudaril moč posameznika pri blaženju posledic krize, saj verjamemo, da je pot iz nastale situacije odvisna od vsakega med nami. Potrebno se je aktivirati in prostovoljstvo je najboljši način za to.

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, bo organizirala osrednjo prireditev Festivala v četrtek, 23. aprila 2009, v centru Ljubljane: dopoldne bomo organizirali delavnice za prostovoljce in mentorje, popoldne pa predstavitev prostovoljskih organizacij na stojnicah in spremljajočih odrih. Festival predvideva tudi široko in pestro dogajanje v različnih krajih Slovenije.

www.prostovoljstvo.org/festival

Ajdovščina - 17. april 2009
»Stojnica prostovoljstva in delavnice za otroke«

Bistrica ob Dravi - 24. april 2009
»Z gumijastimi rokavicami nad probleme«

Bistrica pri Tržiču - 20. - 24. april 2009
»Ustvarjalna delavnica peke«

Cerkvenjak - 21. in 24. april
»Predstavitev prostovoljstva na šoli«

Gornja Radgona - 23. april 2009
»Kreativne delavnice v Dislocirani bivalni enoti Gornja Radgona 1 in Gornja Radgona 2«

Hrastovec - 22. april 2009
»Čistilna akcija v Zavodu Hrastovec«

Litija - 17. - 25. april 2009
»Stojnica prostovoljstva«

Ljubljana - Šiška - 21. april 2009
»Pomen prostovoljstva pri vključevanju starejših v aktivno življenje«

Maribor 20. - 24. april 2009
»S Festivalom prostovoljstva mladih se v mestu Maribor tudi letos pridružujemo praznovanju«

Murska Sobota - 25. april 2009
»Predstavitev prostovoljstva v Prekmurju«

Nova Gorica - 21. april 2009
»Lokalna predstavitev prostovoljnih organizacij«

Novo Mesto - 22. april 2009
»Javna razprava: Zakaj upada prostovoljstvo«

Ormož - 20. april 2009
»Okrogla miza: Prostovoljci občine Ormož - Povežimo se in skupaj prebrodimo krize«

Piran - 20. - 24. april 2009
»Izdelovanje dekoracij za praznik sv. Jurija«

Portorož - 22. - 24. april 2009
»Medgeneracijsko sodelovanje - predstavitev dela na mednarodnem simpoziju v Portorožu«

Ptuj - 22. april 2009
»Posvet: Ali lahko prostovoljstvo prispeva h kakovosti življenja?«

Radenci - 25. april
»Velikonočni turnir v Radencih«

Slovenska Bistrica - 22. in 25. april
»Predstavitvena stojnica bivalnih enot v Slovenski Bistrici«

Slovenske Konjice - 20. - 27. april 2009
»Filmski večer«

Sopotnica pri Škofji Loki - 21. april 2009
»Čistilna akcija«

Ščavnica - 24. april 2009
»Dan odprtih vrat: VAROVANI DOM ŠČAVNICA«

Trbovlje - 25. april 2009
»Koncert Elvis Jackson«

Velenje - 18. april 2009
»Mi prostovoljci!«

Zagorje ob Savi - 21. april 2009
»Okrogla miza: Prostovoljstvo v Zagorju«

Festival prostovoljstva mladih - Dostop.si 22.04.2009

Festival prostovoljstva mladih

V Mariboru smo v ponedeljek, 20. aprila, praznovali mednarodni dan prostovoljstva mladih na Trgu svobode. Glavni namen je bil predvsem zahvala vsem mladim prostovoljcem ter predstavitev različnih prostovoljnih organizacij. Pripravljene so bile različne ustvarjalne in družabne delavnice ter zanimive športne igre.

Prostovoljci so tisti ljudje, ki namenjajo svoj čas, svoje sposobnosti in znanje za najrazličnejše projekte, vsem pa je skupno, da v zameno za svoje delo ne pričakujejo materialne koristi. Obstaja ogromno različnih aktivnosti prostovoljstva, od pomoči pri učenju, skrbi za starejše občane, varovanja pravic manjšin, zbiranje prispevkov za naravne katastrofe, do skrbi za pravice živali in še bi lahko naštevali.

Razlogov za prostovoljstvo je veliko, eden izmed glavnih je gotovo ta, da ljudje čutijo »potrebo« pomagati sočloveku, prav tako pomemben razlog je pridobivanje strokovnih znanj in izkušenj za profesionalno delo, nezanemarljiv razlog pa je tudi zabava, smeh, ustvarjalnost in pridobivanje novih prijateljev ter znancev.

Kako pa lahko nekdo sploh postane prostovoljec? Potrebna je samo volja in malo poguma, za večino prostovoljnega dela tudi ni potrebno opravljati kakšnega posebnega izobraževanja. Na vas je samo, da si izberete organizacijo, ki se ukvarja s čim kar vas zanima ter se jim pridružite. Prostovoljno delo lahko opravljate tudi v tujini kar je za študente še posebej zanimivo.

Prostovoljci so nam zaupali zakaj so se za to delo odločili, kako njihovo delo poteka, kakšne programe vodijo in pa kako le-ti v končni fazi tudi potekajo. Njihove izjave, si lahko pogledate v videu.

<br/><a href="http://video.msn.com/video.aspx?vid=3b740ba4-7106-4d5f-8efb-1b1b56928c8d" target="_new" title="Prostovoljstvto2">Video: Prostovoljstvto2</a>

Tjaša POTOČNIK, video: Matej GOZNIK

Začel se bo Festival mladih prostovoljcev - Ljubljanske novice, 20.04.2009

Začel se bo Festival mladih prostovoljcev

LJUBLJANA (Slovenija) - Slovenska filantropija letos že desetič zapored obeležuje mednarodni dan mladih prostovoljcev, 24. aprila, s Festivalom mladih prostovoljcev. Ta se bo začel danes in bo povsod po Sloveniji potekal do nedelje, osrednja prireditev pa bo v četrtek v Ljubljani. Mednarodni dan bo letos pod geslom "Nič o mladih brez mladih".

Slovenska filantropija bo danes podelila tudi naziv "Ambasador-ka prostovoljstva" Barbari Miklič Türk in Boštjanu Kljunu, ki s svojim delovanjem promovirata in širita idejo prostovoljstva.

V času festivala se bodo v 24 krajih po Sloveniji vrstili različni dogodki, povezani s prostovoljstvom. Pozornost letošnjega festivala bo usmerjena na moč posameznika pri blaženju posledic gospodarske krize. Ob tej priložnosti so oblikovali tudi nov slogan: "Recikliraj se - Obnovi najboljše v sebi".

"Z letošnjim festivalom želimo poudariti moč posameznika pri blaženju posledic gospodarske krize, saj verjamemo, da je pot iz nastale situacije odvisna od vsakega med nami. Potrebno se je aktivirati in prostovoljstvo je najboljši način za to," so prepričani v Slovenski filantropiji.

Osrednji dogodek Festivala mladih prostovoljcev pa bo v četrtek na ljubljanskem Prešernovem trgu. Trg se bo za en dan spremenil v prizorišče recikliranja vrednot s simbolično instalacijo reciklatorja vrednot, ki bo dopolnjevala predstavitve prostovoljskih organizacij, Živo knjižnico in zabavni program v izvedbi Impro lige.

S Festivalom prostovoljstva mladih se tudi v Mariboru letos pridružujejo praznovanju mednarodnega dneva mladih prostovoljcev. "Organiziramo pa ga z namenom, da se mladim prostovoljcem zahvalimo za nesebično pomoč, dobro voljo, predvsem pa vztrajnost, ki jo med letom radodarno izkazujejo pomoči potrebnim," so zapisali organizatorji.

Praznovanje bo hkrati namenjeno promociji prostovoljskega dela mladih, osveščanju javnosti o programih in aktivnostih, ki jih mladi prostovoljsko izvajajo, njihovih dosežkih, motivaciji in povabilu mladim, da se jim pridružijo.

V Novi Gorici Festival prostovoljstva mladih pripravljajo v sodelovanju s Centrom za socialno delo in bo v torek na Bevkovem trgu. Pri Rodu Soških mejakov bodo pekli slastne palačinke. Na stojnicah pa se bodo predstavile nevladne organizacije s tega področja.

Center za socialno delo Zagorje ob Savi v sodelovanju z občino Zagorje ob Savi v torek v Kulturnem centru Zagorje pripravlja okroglo mizo o prostovoljstvu v Zagorju.

V Stranki mladih Slovenije menijo, da je potrebno prostovoljstvo mladih podpirati in ga spodbujati. Prepričani so, da lahko tako najbolj učinkovito pomagajo ljudem, ker brez prostovoljske pomoči ne gre več in ker družba ne more premagati vseh problemov, s katerimi se srečujejo posamezniki.

V Slovenski škofovski konferenci pa poudarjajo, da je prostovoljstvo v Cerkvi na Slovenskem v največjem obsegu organizirano v okviru Slovenske Karitas, ki prek šestih škofij deluje v več kot 420 enotah z več kot 9600 prostovoljci.

Festival prostovoljstva mladih se je tudi uradno začel - Štajerc TV, 20.04.2009

Festival prostovoljstva mladih se je tudi uradno začel Natisni E-pošta




Podžupan Mestne občine Maribor Andrej Verlič je na Trgu svobode uradno ovtoril Festival prostovoljstva mladih, ki se je začel danes in bo trajal do 24. aprila.

Festival bodo spremlajle razne prireditve in javne debate, ki bodo opozarjale na pomembnost tega plemenitega dela.

Andrej Verlič:"Tisto čemu se pa pridružujem pa je, da se uredi status prostovoljstva v Sloveniji."