četrtek, maj 19, 2011

Maribor je za en dan dobil novo županjo - Večer, 19.05.2011

Maribor je za en dan dobil novo županjo

V okviru Festivala prostovoljstva v Mariboru 2011 je včeraj za en dan zaživelo Prostovoljsko mesto, ki ga je vodila županja Tadeja Dobaj iz Zveze prijateljev mladine; v naslednjih dneh sledi še več zanimivih in poučnih dogodkov

Tudi medgeneracijsko druženje je lahko kreativna oblika prostovoljstva.
(Sašo Bizjak)
Tudi medgeneracijsko druženje je lahko kreativna oblika prostovoljstva.

Od včeraj pa vse do torka, 24. maja, bo v Mariboru potekal že peti Festival prostovoljstva. Z njim se mreža lokalnih prostovoljskih organizacij Prostovoljstvo v Mariboru, povezuje in koordinira jo Mladinski informacijsko-svetovalni center (MISC) Infopeka, Pekarna-magdalenske mreže, pridružuje vseslovenski akciji praznovanja in zaznamovanja prostovoljskega dela. Osrednja prireditev, ki jo organizira Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, se bo sicer zgodila v Ljubljani v ponedeljek, 23. maja, med 20. in 25. majem pa bo v okviru Evropskega leta prostovoljstva Slovenijo obiskala tudi Evropska karavana prostovoljstva.

Namesto klasičnih stojnic delavnice

Festival se je v Mariboru uradno odprl včeraj opoldne z osrednjo prireditvijo Prostovoljsko mesto. "Gre za kombinacijo socialnih, ustvarjalnih in interaktivnih iger, ki so se jih mimoidoči lahko udeležili in ugotovili, ali imajo kvalitete, ki so potrebne za dobrega prostovoljca," je pojasnila Urška Breznik, koordinatorica festivala. "Dobili so tudi potni list, s katerim so potovali po mestu. Če so zbrali potrebno število žigov, jim je županja Prostovoljskega mesta podelila listino o meščanstvu," je še razlagala.

Za sodelovanje "v mestu" se je odločilo 25 organizacij, ki so se na čim bolj interaktiven način predstavljale mimoidočim. "S tem ko se lahko ljudje dejansko udeležijo aktivnosti, dobijo približno sliko tega, s čim se ukvarja prostovoljska organizacija," še pravi Breznikova in dodaja, da je namen dogodka promocija prostovoljskega dela in pridobivanje novih prostovoljcev.

Med ponosnimi meščani Prostovoljskega mesta (teh je bilo več deset) so se znašle vse generacije, mnogi med njimi so se s prostovoljskim delom tako ali drugače srečali že prej. "Udeležujem se delavnic v centru Infopeke," je povedal Dejan Iskrovič, "vendar še nisem prepričan, če bi želel postati tudi prostovoljec." Pri izvedbi omenjenega dogodka so v okviru projekta Občinski uslužbenci in mladi skupaj na delu! s prostovoljskim delom pomagali tudi zaposleni na mariborski občini.

Medvedja usluga širši družbi?

V petek, 20. maja, med 11. in 13. uro se bo na Zavodu RS za zaposlovanje Maribor odvila še predstavitev prostovoljskega dela brezposelnim, pri čemer organizatorji poudarjajo, da ne gre za težnjo po usmerjanju brezposelnih v prostovoljsko delo, ampak zgolj za prikaz, kako lahko prostovoljstvo razširi socialno mrežo. "V tem času, ko je, sploh v našem mestu, veliko brezposelnih in jih veliko živi na robu, si lahko preko prostovoljstva vsaj psihološko izboljšajo življenje in pridobijo nova znanja," meni Breznikova. Dan kasneje, v soboto, 21. maja, bo v Domu ustvarjalnosti mladih v Razlagovi 16 potekalo usposabljanje za prostovoljce in prostovoljke na teme medgeneracijsko sodelovanje, ustvarjalne tehnike in socialne veščine. Pričetek je ob 9. uri.

Zaključek festivala bo v torek, 24. maja, ob 17. uri, ko se bo v dvorani Gustaf Kulturnega centra Pekarna odvila okrogla miza na temo Položaj prostovoljstva v neoliberalni družbi. "Festival je namenjen predvsem organiziranemu prostovoljstvu, treba pa je povedati, da je danes prisotnega tudi veliko neorganiziranega," k temu dodaja Gregor Kosi, direktor zavoda Pekarna - magdalenske mreže. Tudi zato je letos prvič organizirana omenjena okrogla miza, ki se loteva kritičnega pogleda na idejo prostovoljstva in obenem odpira vprašanje, ali prostovoljstvo pravzaprav ne opravlja dela, ki bi ga moral nekdo drug. "In s tem dela medvedjo uslugo širši družbi in rešuje kožo državi oziroma lokalnim oblastem," zaključi Breznikova.



Mladi preko prostovoljstva spoznavajo nove ljudi, izpopolnjujejo svoja znanja in pridobivajo nove veščine.
(Sašo Bizjak)
Mladi preko prostovoljstva spoznavajo nove ljudi, izpopolnjujejo svoja znanja in pridobivajo nove veščine.
TADEJA ŠKERJANC

Ni komentarjev: