sreda, oktober 09, 2013

Obnova še pod vprašanjem, Večer, 8. oktober

Pekarna, center mariborske alternative, letos še ne bo dobila nove podobe; ali se bo to sploh kdaj zgodilo, je zdaj odvisno od ministrstva

Županstvo je usodo prenove Hladilnice (na posnetku) in Lubadarja najprej predalo v roke njenih uporabnikov, zdaj pa gospodarskega ministrstva.


Županstvo je usodo prenove Hladilnice (na posnetku) in Lubadarja najprej 
predalo v roke njenih uporabnikov, zdaj pa gospodarskega ministrstva. 
(Sašo Bizjak)
Potem ko je mariborska občinska uprava pod županom Andrejem Fištravcem za investicijsko prioriteto določila obnovo Kulturnega centra Pekarna in se je s pridobitvijo soglasja uporabnikov tega središča alternativne kulture neznansko mudilo, projekt vsaj letos še ne bo stekel. Občinska oblast namreč projekta v rebalans proračuna ni umestila oziroma je zanj zagotovila le 90.000 evrov.

Razlog je najbrž izpraznjena mestna blagajna in dejstvo, da je bil rebalans namesto sprva načrtovanega julija sprejet šele konec septembra. Skratka prepozno, da bi bilo do letošnjega 31. decembra, ko se izteče rok za črpanje odobrenih evropskih sredstev, možno izpeljati razpis za izvajalca gradbenih del in hkrati dokončati dela na Lubadarju in Hladilnici, objektih, vključenih v drugo fazo obnove Pekarne. Na vprašanje, ali so projekt opustili, so na mariborski občini sicer odgovorili, da so na ministrstvo za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo posredovali predlog za podaljšanje sofinanciranja in roka izvedbe v prihodnje leto.

Ali bodo občinski predlog upoštevali, na ministrstvu še niso mogli razkriti. "Vlogi za spremembo dinamik in rokov za zaključek projektov sta v obravnavi. Prizadevali si bomo, da bosta čim hitreje obravnavani," so sporočili iz Ljubljane. Povedali so še, da jih je MOM zaprosila, da se rok za izvedbo in prenos neizkoriščenih sofinancerskih sredstev za Hladilnico podaljša v leto 2014, za Lubadarja pa celo v leto 2015. Če bo ministrstvo občinskemu predlogu dalo zeleno luč, bo skrajni rok za dokončanje del in črpanje evropskih sredstev prestavljen že tretjič. Občina je namreč z nekdanjo službo vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko pogodbo za 705 tisočakov visoko sofinanciranje Hladilnice in 1,1 milijona evrov vredno sofinanciranje Lubadarja podpisala že konec novembra 2010, od takrat pa so bili zaradi podaljševanja rokov vsako leto podpisani aneksi.

Kaj se dogaja s Pekarno, se ta čas sprašujejo tudi njeni uporabniki, začudeni, da je glede projekta vse potihnilo, potem ko se je na pragu poletja v zvezi z njim dvigalo precej prahu. Župan je namreč investicijo vezal na soglasje alternativcev, ti pa so imeli zaradi različnih interesov in tudi časovnih pritiskov veliko težav z usklajevanjem. Na koncu so sicer obnovo podprli, a pod številnimi pogoji. Potem ko so se z županom sestali in mu svoje zahteve tudi predali, z občine ni bilo več glasu, pravi Ramiz Derlić, vodja MC Indijanez. "Glede na vso paniko sem pričakoval, da se bodo že tekom poletja nadaljevala srečanja in usklajevanja. Čakali smo na odziv občine, mislili smo, da stvari tečejo, in ugotovili, da ne," je še razmišljal Derlić in napovedal, da se bodo pekarnarji v kratkem najbrž znova sestali in premleli dogajanja v zvezi s prenovo njihovega domicila.

Jasmina Cehnar

Ni komentarjev: