petek, april 17, 2009

Praznik mladih prostovoljcev - Večer. 17.04.2009

Praznik mladih prostovoljcev
Zahvala mladim in ozaveščanje o pomembnosti prostovoljnega dela

Festival prostovoljstva je zahvala mladim in promocija prostovoljnega dela.
(Marko Vanovšek)
Festival prostovoljstva je zahvala mladim in promocija prostovoljnega dela.

Mladinski informacijsko-svetovalni center (MISC) Infopeka, Pekarna magdalenske mreže, se ob podpori Mestne občine Maribor in v sodelovanju s številnimi organizacijami, ki razvijajo prostovoljno delo, s Festivalom prostovoljstva mladih od 20. do 24. aprila pridružujejo praznovanju mednarodnega dneva prostovoljstva mladih. Z njim se želijo mladim zahvaliti za nesebično pomoč in vztrajnost, ki jo vse leto izkazujejo pomoči potrebnim, hkrati pa na ta način promovirajo prostovoljno delo in vabijo še več mladih, da se jim pridružijo.



V ponedeljek, 20. aprila, tako vabijo na Trg svobode, na srečanje v mestu, kjer bodo seznanjali s programi in projekti prostovoljskih aktivnosti. Z natečajem Ustavi se! Potrebujem te! so iskali najbolj zanimive slogane o izkušnjah in pomenu prostovoljnega dela in v slabem mesecu prejeli kar 150 predlogov posameznikov in organizacij. Razglasili bodo najboljše. Zvrstile se bodo še kreativne in športne delavnice, svoj program pa bodo predstavili tudi prostovoljci Evropske prostovoljne službe. V multimedijskem centru Kibla se bo z druženjem prostovoljcev, mentorjev in simpatizerjev prostovoljstva končal prvi dan festivala. V četrtek bo v MISC Infopeka predstavitveni seminar Kako organizirati mednarodni prostovoljski delovni tabor, zavod Voluntariat pa bo dajal vse potrebne informacije in praktične nasvete zainteresiranim.



Kako jih zadržati in zaposliti

Zaključni dogodek festivala bo petkova javna debata (ob 12.30) v amfiteatru Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor, ki bo tekla med prostovoljci in njihovimi vrstniki, z naslovom Mladi, kaj vas sploh ustavi? Namen debate bo vpogled v značilnosti takšnega družbeno odgovornega udejstvovanja, na podlagi katerega bo mogoče bolje oblikovati smernice za spodbujanje tovrstnega dela med mladimi. "Presenetljiv je podatek, da mladi prostovoljci takšnemu delu posvečajo od ene do trideset ur tedensko, ob tem se pojavlja predvsem potreba po zakonski in sistematski ureditvi položaja prostovoljstva na nacionalnem nivoju in vrednotenja prostovoljstva. Pogrešamo tudi priznavanje izkušenj prostovoljcev pri iskanju zaposlitev. Poseben izziv nam predstavlja vprašanje, kako dobre prostovoljske kadre zadržati in jih tudi zaposliti," je povedala Dolores Šegina, vodja MISC Infopeka, in dodala, da se srečujejo tudi s pomanjkanjem pri financiranju prostovoljskih programov in z nizko motiviranostjo mladih. Prostovoljce so namreč dolžni izobraževati, jim dajati podporo in jim za čas opravljenega dela povrniti potne stroške ter jih zavarovati, za to pa večini organizacij zmanjka finančnih sredstev. V Infopeki sicer vse leto prostovoljno dela 25 do 30 mladih, prevladujejo dekleta.

TADEJA TOPLAK

Ni komentarjev: