torek, april 21, 2009

Zastonj delaš? Kaj ti pa je?! - Večer, 20.04.2009

Zastonj delaš? Kaj ti pa je?!

Včeraj se je na mariborskem Trgu svobode začel Festival prostovoljstva mladih

Prostovoljno delo je lahko tudi ustvarjalno.
(Igor Napast)
Prostovoljno delo je lahko tudi ustvarjalno.

Mariborski Trg svobode je včeraj preplavila truma mladih, dobrovoljnih in dobrosrčnih prostovoljcev, ki so proslavili praznovanje mednarodnega dneva prostovoljstva mladih ter hkrati pričetek Festivala prostovoljstva mladih, ta bo potekal do petka. "Glavni namen festivala je zahvala mladim za številne ure prostovoljnega dela, hkrati pa promocija prostovoljnega dela kot pomembne sile v zagotavljanju večje družbene pravičnosti. Po naših podatkih je v Mariboru delujočih okrog 2000 prostovoljcev, ki na različne načine pomagajo someščanom. Naša želja je, da se prostovoljstvo začne dojemati kot neodtujljiv element naše družbe," je dogajanje komentirala Urška Breznik iz Infopeke.


Prostovoljno delo se opravlja na številne načine, a vse povezuje dejstvo, da zanj ni plačila, temveč ga ljudje opravijo na lastno pobudo. "Ko ljudem prvič predstaviš prostovoljno delo, je prvi odziv skorajda vedno "Delaš zastonj? Kaj pa ti je?!". A večina tistih, ki se odločijo poskusiti in pomagati, hitro razume, kaj nas žene in kako bogato smo v resnici poplačani," je motive prostovoljstva razložila prostovoljka Centra za pomoč mladih, ene izmed 26 organizacij, ki letos sodelujejo na festivalu. "Današnji dogodek brez dvoma potrjuje, kako pomembno je, da prostovoljstvo še ni in ne bo usahnilo, temveč kvečjemu pridobiva pomembnost. Prav zato menim, da je skrajni čas, da se statusno primerno uredi, s čimer se mu uradno pripiše vrednost, ki mu pripada. Na občini prejemamo številne pobude in ideje za pomoč ljudem, žal vseh ne moremo realizirati, a prepričan sem, da spada Maribor med tiste občine, kjer se prostovoljstvo ceni in podpira," je rekel podžupan Andrej Verlič.


V okviru festivala si bo v četrtek med 10. in 13. uro v prostorih Infopeke mogoče ogledati predstavitveni seminar z naslovom Kako organizirati mednarodni prostovoljski delovni tabor, zaključni dogodek pa bo v petek ob 12.30 v amfiteatru Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor, ko bo potekala debata Mladi, kaj vas sploh ustavi?, v njej bodo mladi prostovoljci govorili o svojih motivacijah, vrednotah, spodbudah in preprekah pri prostovoljnem delu.


ŽAN LEBE

Ni komentarjev: