torek, marec 22, 2011

Delo za druge je tudi delo zase

Delo za druge je tudi delo zase
V Mariboru porast prostovoljstva; v sobotni akciji Dan za spremembe bo sodelovalo okoli 50 občinskih uradnikov

V vseslovensko prostovoljsko akcijo Dan za spremembe, ki jo v soboto, 26. marca, organizira Slovenska filantropija, se je letos vključilo več kot 130 društev in organizacij, z različnimi aktivnostmi tudi okoli 20 občin. "Mariborska je izjemna v tem, da je ne samo podprla akcijo, temveč še zelo spodbudila svoje uslužbence, da se vključijo v aktivnosti, ki jih tudi sama organizira," je izpostavila Tjaša Arko iz združenja za promocijo prostovoljstva Slovenske filantropije in izrazila zadovoljstvo nad odzivom občinskih uradnikov; 50 se jih je prijavilo do včeraj, ko so zanje pripravili seminar o načelih prostovoljskega dela.

V združenju opažajo porast ljudi, največ mladih in starejših, ki jih zanima delo za druge, morda tudi zato, ker je leto prostovoljstva. Ker je to tudi delo za sebe, poudari Arkova, je dobro pred vključitvijo med prostovoljce razmisliti o svojih motivih: "Bolj kakovostno delamo, če nas to osrečuje. Ne gre le za to, da pomagamo drugemu, temveč tudi za druženje z ljudmi, ki imajo podobne ideje, za učenje nečesa novega, tudi o sebi, pa za to, da lahko spreminjamo svet na boljše. Na Finskem recimo še posebno temeljito uvajajo prostovoljstvo med starejše, ki jih pogosto po upokojitvi zajame depresija, skozi prostovoljske aktivnosti pa ponovno dobijo občutek, da so koristni za skupnost."

Mreža Prostovoljstvo v Mariboru, ki od jeseni 2009 združuje 54 organizacij, nudi občanom številne prostovoljske programe (www.prostovoljstvo-mb.si), po oceni Urške Breznik so predvsem mladi o njih dobro informirani, saj so od lani tudi intenzivno promovirane po šolah: "Opažamo velik porast zanimanja dijakov in študentov za prostovoljstvo, najbolj za delo z otroki in mladimi pri učni pomoči ali druženju." Tako lahko dobijo tudi izkušnje za delo z različno populacijo, ki jih drugje ne bi mogli. Predstavniki mreže pa še svetovalnim delavcem na območnem zavodu za zaposlovanje predstavljajo prostovoljsko delo kot način pridobivanja družbenih kompetenc, grajenja in širjenja socialnih mrež, saj je tudi prostovoljsko delo lahko način za pridobivanje novih poznanstev in posledično zaposlitve.

TADEJA TOPLAK

Ni komentarjev: