torek, marec 22, 2011

Največja prostovoljska akcija - TotiMaribor.si, 21.03.2011

Največja prostovoljska akcija

Avtor: Sašo Branilovič

To soboto, 26. marca, bo po vsej Sloveniji potekala prostovoljska akcija Dan za spremembe. V sklopu priprav na akcijo se je v Mariboru odvil seminar o prostovoljstvu.

Največ prostovoljstva se odvija v nevladnem sektorju. Po besedah Tjaše Arko, predstavnice Slovenske filantropije – Združenja za promocijo prostovoljstva, vsak prostovoljec to delo opravlja glede na svoje vrednote. “Prostovoljstvo ni le dajanje, ampak tudi zapolnjevanje samega sebe. Pristop, kjer prostovoljci pri svojem delovanju v ospredje postavljajo druge, je lahko zgrešen, saj se le-ti hitro izčrpajo,” je pojasnila Arkova.

Ena od oblik prostovoljskega dela je tudi nudenje učne pomoči (Foto: Sašo Branilovič)

Prostovoljstvo temelji na štirih načelih, in sicer, da se delo opravlja brez pričakovanja materialnih koristi, da gre v osnovi za svobodno odločitev, da gre za delo in da se to delo opravlja za druge oziroma za splošno javno korist. V Sloveniji je najbolj razvito in razširjeno prostovoljno gasilstvo, drugače pa je sama narava prostovoljstva zagotavljanje nadstandardnih storitev. Slednje pomeni, da mora uradna institucija, naprimer bolnišnica, zagotoviti osnovne storitve, medtem ko prostovoljci skrbijo za tisto, kar ta institucija ne poskrbi.

Prostovoljstvo v Mariboru je predstavila Urška Breznik, predstavnica Mladinskega informacijsko – svetovalnega centra (MISC) Infopeka. “Področje delovanja prostovoljcev je zelo široko. V MISC Infopeka med drugim preko prostovoljcev nudimo brezplačno učno pomoč. Tu ne gre le za gole inštrukcije, ampak se vzpostavi prijateljstvo med prostovoljcem in tistim, ki inštrukcije potrebuje. Prav tako izvajamo projekta Pekarna dobiš – daš in Maribajk,” je pojasnila Breznikova.

Dan za spremembe v Mariboru

V okviru akcije Dan za spremembe bodo v Mariboru potekale aktivnosti znotraj mreže Prostovoljstvo v Mariboru, ki deluje pod okriljem MISC Infopeka. Že v sredo, 23. marca, bodo pod koordinatorstvom Doma Danice Vogrinec potekale družabne in ustvarjalne delavnice v domu na Pobrežju in na Taboru.

V soboto se bo odvilo čiščenje in urejanje doživljajskega igrišča v malem Betnavskem gozdu, medtem ko bodo prostovoljci Salezijanskega mladinskega centra Maribor stilsko preobrazili prostore svojega centra.

Ni komentarjev: