ponedeljek, julij 08, 2013

Prenova kulturnega centra v Mariboru še ni odpisana, Dnevnik, 3. julij


Po zadnjem sestanku so mariborska občina in uporabniki Kulturnega centra Pekarna vendarle nekoliko zbližali stališča o prenovi objekta.
foto: Tomaž Skale
Maribor.Napetost med nekaterimi uporabniki Kulturnega centra Pekarna in Mestno občino Maribor se očitno nekoliko umirja,verjetnost, da se bo udejanjila evropsko sofinancirana prenova, pa je po včerajšnjem sestanku spet nekoliko narasla. Besedo bo (spet) imel plenum uporabnikov, ki naj bi se kmalu znova sestal, morda še ta teden. In ta bo moral jasno odgovoriti, ali je za prenovo ali proti njej.
Kot je povedal predstavnik pekarnarjev Gregor Stamejčič, si večina uporabnikov želi prenovo pod določenimi pogoji, najbolj pa ji nasprotujejo uporabniki objekta Hladilnica. »Danes so bili določeni pogoji izpuščeni. Strah me je predvsem izgube avtonomije, ki je velik kamen spotike, na katerega bomo še zelo pozorni,« je napovedal Stamejčič, ki v kratkem pričakuje dokončni odgovor uporabnikov, če ne drugače, pa s preglasovanjem. Dvomi namreč, da bodo lahko dosegli konsenz. Vrednost prenove objektov Hladilnica in Lubadar znaša tri milijone, občina pa bi morala zanjo v prihodnjih dveh letih zagotoviti 1,1 milijona evrov.
»Ni alternative prenovi Pekarne,« je za Dnevnik poudaril Marko Brumen, član programskega sveta uporabnikov Pekarne. »Nedvomno kaže pohvaliti župana, ker kaže dobro voljo in se trudi razblinjati strahove nekaterih, po drugi strani pa je že smešno, koliko se ukvarjamo z nekimi neargumenti. Razumem sentimente v teh prostorih, vendar je treba spoznati, kaj obnova Pekarne pomeni za razvoj nevladne kulture v mestu. Ne nazadnje pa Pekarna ni samo v rokah pekarnarjev, je lastnina celotne mestne skupnosti.«
Župan sicer ocenjuje, da je večina zahtev, ki so mu jih na sestanku predstavili uporabniki, sprejemljiva, saj ne posegajo v strukturo projekta, pač pa ga prilagajajo in izboljšujejo. Pričakuje tudi, da bi bil možen dogovor o hišnem redu, saj naj bi ga po prenovi definirali uporabniki sami, zato zanj mestna občina ne bo odgovorna. Govor je bil tudi o zahtevi, po kateri naj bi si sedanji uporabniki zagotovili prednostno pravico pri zasedbi prenovljenih prostorov brez razpisa. »V tem primeru bodo morali pokazati tudi določene reference za delo v preteklosti,« je s tem v zvezi poudaril županov svetovalec Goran Rajić.tk, sta

Ni komentarjev: