ponedeljek, julij 08, 2013

Uporabniki Pekarne in vodstvo občine se približujejo odločitvi o prenovi, MMC RTV SLO, 2. julij

Mnenja znotraj skupine uporabnikov si nasprotujejo
2. julij 2013 ob 18:29
Maribor - MMC RTV SLO/STA
Uporabniki Pekarne in vodstvo mariborske občine so na današnjem sestanku storili korak bližje skupni odločitvi za evropsko sofinancirano prenovo kulturnega centra. Čeprav se z odločitvijo zaradi evropskih sredstev zelo mudi, pa si v roke še niso segli, saj se mora o tem izreči še plenum uporabnikov.
Odločitev o strinjanju z obnovo še vedno ni končna, saj je znotraj skupine uporabnikov še vedno precej različnih mnenj. Kot je povedal predstavnik Pekarnarjev Gregor Stamejčič, nekateri obnovo podpirajo, predvsem tisti iz Hladilnice ji absolutno nasprotujejo, večina pa si prenove želi pod določenimi pogoji.
"So pa bili danes določeni pogoji izpuščeni, kar pomeni, da smo precej popustili pri tem. Strah me je predvsem za izgubo avtonomije, kar je velik kamen spotike, okoli katerega bomo še zelo pozorni," je dejal Stamejčič, ki priznava, da se znotraj avtonomne cone lomijo kopja.
Skvot ali legalizacija? Dogovor bo nujen, tudi če s preglasovanjemNekateri si po njegovem mnenju vse skupaj želijo ohraniti kot skvot, drugi pa si želijo predvsem legalizacije, a dogovor vseeno pričakuje, če ne drugače, pa s preglasovanjem. Dvomi namreč, da bodo lahko dosegli konsenz. Kdaj se nameravajo dogovoriti, ni znal napovedati, pričakuje pa, da bi se to lahko zgodilo konec tega ali v začetku prihodnjega tedna.
Z odločitvijo se mudi"Včeraj," pa je bil jasen odgovor župana Andreja Fištravca na vprašanje, do kdaj je treba sprejeti dokončno odločitev glede tri milijone evrov vrednega projekta prenove objektov Hladilnica in Lubadar, za katera bo morala občina iz proračuna v naslednjih dveh letih zagotoviti 1,1 milijona lastnih sredstev.
Pomisleki glede hišnega redaKot je dejal, je večino tistega, kar so danes povedali predstavniki uporabnikov, sprejemljivega, saj predlogi ne posegajo v strukturo projekta, pač pa ga prilagajajo in izboljšujejo. Še največ pomislekov je bilo glede zahtev, povezanih s "hišnim redom" po obnovi, a tudi o tem je Fištravec dejal, da ga bodo definirali uporabniki sami, zato zanj mestna občina ne bo odgovorna.
Uporabniki želijo zagotovilo za prednostno pridobitev prostorovUporabniki so predstavnikom občine med drugim danes predstavili nekaj svojih idej za kozmetične popravke v obeh stavbah, izrazili zahtevo po nadomestnih prostorih v času prenove znotraj kompleksa - v skrajnem primeru tudi v mobilnih zabojnikih - pa tudi zagotovilo za prednostno pridobitev prenovljenih prostorov brez razpisa.
Večina zadev naj ne bi bila sporna, v povezavi z zadnjo pa je član županove ekipe Goran Rajič poudaril, da bodo morali zdajšnji uporabniki v tem primeru pokazati tudi določene reference za delo v preteklosti.
N. Ar.

Ni komentarjev: