četrtek, marec 25, 2010

Za spremembo potrebna le majhna spodbuda, Večer 25.3.2010


Po Dnevu za spremembe imajo v Ruperčah "novo" igrišče, na Srednji strojni šoli pa "nova" kolesa

Dan za spremembe, vseslovenski projekt za spodbujanje prostovoljstva, ki ga je letos prvič pri nas pripravila Slovenska filantropija, včeraj ni zaobšel niti Maribora. Tako je s pasivnim čakanjem na pozitivne spremembe prelomilo kar nekaj meščanov, ki so se udeležili različnih prostovoljskih akcij. Največja je bila čiščenje zapuščenega igrišča v Ruperčah, kjer so osnovnošolci, krajani, mariborska občina in Nigrad poskrbeli, da bo imela tamkajšnja mladina po petnajstih letih spet svoj prostor za druženje.

Povsem nefunkcionalno igrišče, na katerem je na več mestih ležala prevrnjena zarjavela ograja, kupi zemlje, na vseh straneh ga je zaraščalo rastlinje, zaradi smeti, polomljenih košev in golov je bilo tudi nevarno, so krajani in Nigrad čistili oziroma predhodno popravljali že deset dni. Posekali so odvečno grmovje, zakrpali asfalt, rekonstruirali in prebarvali drogove za javno razsvetljavo ter nabrali za 200 litrov steklovine in plastike. Včeraj, ko so se jim pridružili otroci iz Osnovne šole Malečnik, pa so se ves dan mučili še z odstranjevanjem vejevja, pometanjem, risanjem črt in barvanem golov in košev, ki jih je poleg nove mreže za ograjo priskrbela mariborska občina.

Odslej na igrišču, ne za računalnikom

"Malo je vroče, smo že kar utrujeni, ampak se splača, ker bomo lahko tukaj preživljali prosti čas namesto za računalnikom," je vsa zasopla razlagala sedmošolka Anja Lenič. Da ji je šlo "sramotno" igrišče pošteno na živce, pa je med grabljenjem povedala domačinka Magda Farasin. "Krajani smo se dolga leta pritoževali nad stanjem igrišča, ampak se nismo mogli dogovoriti, kako zadevo rešiti," je razlagala Farasinova, vesela, da bo imela iz svoje hiše spet lep razgled.

Da je namen Dneva za spremembe tudi to, da se ljudje zavedo, da imajo moč "narediti in spremeniti", je pojasnila Tjaša Arko iz Slovenske filantropije. "Včasih je potrebna samo majhna spodbuda, in če se nagovori pravega človeka, se lahko naredi ogromno," je še dejala. Tokrat je bil za krajane Ruperč "pravi človek" podžupan Sašo Peče, ki se je ob razmišljanju o tem, kako sodelovati pri Dnevu za spremembe, spomnil na njihovo poldrugo desetletje zanemarjeno igrišče ter aktiviral Nigrad in občinski urad za kulturo in mladino.

Eni čistili gozd, drugi prenavljali kolesa

Določene aktivnosti je včeraj v okviru Dneva za spremembe pripravilo tudi Medgeneracijsko društvo za samopomoč Drava. V Ertlovem gozdičku se je odvila čistilna akcija, na Srednji strojni šoli pa so s projektom Maribike prenavljali stara kolesa. Aktivnosti so potekale še v Kulturnem inkubatorju Mladinskega kulturnega centra Maribor, kjer so predstavljali možnosti prostovoljnega sodelovanja v različnih projektih. "To je lahko čudovita izkušnja in velika priložnost za pridobivanje novih znanj, s katerimi bodo mladi bolj konkurenčni," je eno od prednosti prostovoljstva izpostavil Peter Bedrač iz Kulturnega inkubatorja.



JASMINA CEHNAR

Ni komentarjev: