četrtek, april 15, 2010

4. Festival prostovoljstva mladih v Mariboru 2010 »Dobim dam – občutim razliko!«, epublika.si

4. Festival prostovoljstva mladih v Mariboru 2010 »Dobim dam – občutim razliko!«

S Festivalom prostovoljstva mladih v Mariboru 2010 »DOBIM DAM – OBČUTIM RAZLIKO!« se v mestu Maribor tudi letos pridružujemo praznovanju Mednarodnega dne prostovoljstva mladih (Global Youth Service Day).

Festivalsko praznovanje je prvotno namenjeno prostovoljkam in prostovoljcem kot zahvala za njihovo srčnost, dobro voljo, čas in znanje, ki ga namenjajo opravljanju prostovoljskega dela. Hkrati jim javno izrekamo priznanje za pogum in vztrajnost, ki ju premorejo pri spreminjanju sveta na bolje bodisi v svojih šolah, lokalnih skupnostih ali širom po svetu.

Namenjeno pa je tudi vsem nam, da se seznanimo s programi in aktivnostmi, ki jih mladi prostovoljsko izvajajo, z njihovimi dosežki na tem področju in pa temu, da se navzamemo navdušenja in energije, ki morda tudi nas pritegneta v prostovoljske vode.

PROGRAM FESTIVALA

Ponedeljek, 19. 4., 12:00 - 17:00, Trg svobode

Predstavitev prostovoljstva »DAN ZA MESTO«

Prostovoljci, mentorji in organizatorji prostovoljskega dela te vabimo na igrišče prostovoljstva. Pridruži se zabavnim ustvarjalnim delavnicam in ob igrah s kolebnico, jogi smeha, izdelovanju voščilnic, mobilov, brošk, vrtavk, prašičkov za srečo, kreativni predelavi starih koles, streljanju z lokom, vadbi joge, tapčkanju in poligonu za električne avtomobilčke.... poklepetaj s prostovoljci o njihovih prostovoljskih izkušnjah, o pomenu tega, kar počnejo in drugih zanimivih stvareh.
Podelili bomo nagrade za najizvirnejše slogane in fotografije na temo prostovoljstva, si na Gosposki ulici ogledali razstavo nagrajenih prispevkov in vsem mimoidočim pokazali tudi zabavno plat prostovoljskega dela. Na natečaj je prispelo 277 sloganov o prostovoljskem delu, ki so jih prispevale posameznice in posamezniki, učenke in učenci OŠ FLV Slivnica, dijakinje in dijaki Srednje ekonomska šola Maribor in Biotehniške šole Maribor.

* v primeru dežja se dogodek prestavi na sredo, 21. 4. 2010, 12:00 - 17:00, Trg svobode

Torek, 20. 4., 19:00, Dvorana Gustaf, Ob železnici 8, 2000 Maribor

Predstavitev Evropske prostovoljne službe »DAN ZA SVET«

Prostovoljci Evropske prostovoljne službe (EVS), ki jih gosti naša organizacija, in tisti, ki trenutno opravljajo prostovoljsko delo v organizacijah drugod po Sloveniji, te vabijo na sproščeno prostovoljsko zabavo s humornimi fotografskimi projekcijami in opisi smešne plati svojih »slovenskih« prostovoljskih izkušenj. Med njimi iz prve roke izveš, kaj pomeni biti prostovoljec v tujini, kaj ti delo da in kaj ti vzame ter kje in kako lahko tudi ti postaneš EVS prostovoljec/-ka v organizacijah drugod po Evropi.

Četrtek, 22. 4., 14:30 – 18:30, II. Gimnazija, 1 Trg Miloša Zidanška, Maribor 2000

Delavnica »SPODBUJANJE KRITIČNEGA ODNOSA MLADIH DO INFORMACIJ«

V sklopu projekta »Zavedno mladi« te vabimo na ustvarjalno delavnico za mlade, ki ti bo pokazala, kako budno, kritično in »za rezervo« brati sporočila, ki jih srečuješ vsak dan, hkrati pa samostojno ustvarjati in javnosti posredovati takšna, ki povedo prav to, kar se tebi zdi pomembno sporočiti. Tudi to je pot dejavnega sooblikovanja tvojega sveta, dogajanja v družbi, šoli in doma. Poveš, kar povedati znaš, kadarkoli kaj povedati imaš! Delavnico vodi MISC INFOPEKA.

Petek, 23. 4., 10:00 in 13:00, MISC INFOPEKA, Ob železnici 8, 2000 Maribor

Dve interviziji

Vabljeni mentorji organiziranega prostovoljskega dela na redno mesečno izmenjavo izkušenj, z namenom zvišanja kakovosti prostovoljskega dela.

Interviziji vodi Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva. Rok prijave je 16. 4. 2010.

Petek, 23. 4., 16:00 – 19:00, MISC INFOPEKA, Ob železnici 8, 2000 Maribor

Delavnica »KAKO SPODBUDITI IN ORGANIZIRATI PROSTOVOLJSTVO NA ŠOLI?«

Vabljeni mentorji prostovoljskega dela na srednjih šolah, ki želite vzpostaviti ali nadgraditi razvijanje in izvajanje organiziranega prostovoljskega dela mladih.
Delavnico vodi Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva. Rok prijave je 2. 4. 2010.

»Tisti, ki zmorejo, delajo. Tisti, ki zmorejo več, so prostovoljci.«
Anonimno

Ni komentarjev: