sreda, april 14, 2010

V Mariboru prihodnji teden 4. festival prostovoljstva, Primorski dnevnik, 14.4.2010

V Mariboru prihodnji teden 4. festival prostovoljstva

Maribor, 14. aprila (STA) - Mladinski informacijsko-svetovalni center Infopeka bo med 19. in 25. aprilom v Mariboru pripravil 4. festival prostovoljstva mladih z naslovno temo Dobim dam - občutim razliko, s katerim se Pekarna magdalenske mreže znova pridružuje praznovanju mednarodnega dneva prostovoljstva mladih.Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril direktor Pekarne Gregor Kosi, se mu pri projektu zdi bistveno, da jim je uspelo vzpostaviti mrežo 47 prostovoljskih organizacij v mestu. To po njegovem kaže na velik interes po skupnem delovanju, ki bi pripeljal tudi do uveljavitve sistemskih pogojev, s katerimi bi prostovoljstvo v Mariboru dobilo še dodatno podporo za nadaljnje delovanje.

Mentorica prostovoljcev Urška Breznik iz Pekarne je povedala, da je festivalsko praznovanje v prvi vrsti namenjeno prostovoljcem kot zahvala za njihovo srčnost, dobro voljo, čas in znanje, ki ga namenjajo opravljanju prostovoljskega dela. "Hkrati jim na ta način javno izrekamo priznanje za pogum in vztrajnost, ki ju premorejo pri spreminjanju sveta na bolje bodisi v svojih šolah, lokalnih skupnostih ali celo po svetu," je dejala Breznikova.

Sicer pa je festival po njenih besedah namenjen tudi vsem prostovoljskim organizacijam, saj se te tako lahko seznanijo s programi in aktivnostmi, ki jih mladi prostovoljsko izvajajo, in z njihovimi dosežki na tem področju ter da se "okužijo z navdušenjem in energijo, ki morda tudi še koga potegne v prostovoljske vode". Hkrati skušajo s festivalskim dogajanjem poskrbeti za še večjo prepoznavnost prostovoljskega dela ter morda sistemsko izboljšati položaj prostovoljcev na lokalni in nacionalni ravni.

Festival se bo začel v ponedeljek na Trgu svobode s predstavitvijo prostovoljstva pod skupnim geslom Dan za mesto. Prostovoljci, mentorji in organizatorji prostovoljskega dela bodo na "igrišču prostovoljstva" pripravili zabavne ustvarjalne delavnice in igre in podelili nagrade za najizvirnejše slogane in fotografije na temo prostovoljstva.

Koordinatorica festivala Adrijana Kos je med festivalskimi dogodki izpostavila še torkovo predstavitev Evropske prostovoljne službe (EVS), četrtkovo delavnico za spodbujanje kritičnega odnosa mladih do informacij na drugi gimnaziji ter dve petkovi interviziji pod vodstvom Slovenske filantropije, Združenja za promocijo prostovoljstva, ki tudi sicer pripravlja osrednje praznovanje ob mednarodnem dnevu prostovoljstva mladih v Sloveniji. Dogajanje se bo v petek zvečer zaključilo z delavnico o tem, kako spodbuditi in organizirati prostovoljstvo na šolah.

Ni komentarjev: