četrtek, oktober 21, 2010

Posvet Delo za mlade - Nevladna.org, 15.10.2010

V sredo, 13. oktobra, smo se v Pekarni v Mariboru, udeležili posveta Delo za mlade. Organizatorji so želeli predstaviti poglede in izzive mladih na področju zaposlovanja in zaposljivosti ter pogled in delovanje strokovnjakov s tega področja na lokalni ravni.

Posvet Delo za mlade

Vabljeni so bili mladi, strokovnjaki s področja zaposlovanja, predstavniki delodajalcev (zbornic) in predstavnik Mestne občine Maribor s področja mladine in kulture.

Po nekaj uvidnih opisih položaja in izjavah mladih iskalcev prve zaposlitve, da jih izobrazbene institucije kjer so se šolali večinoma ne pripravljajo na iskanje zaposlitve in razmere na trgu, se je skozi pogovor izkazalo, da so glavne problemske točke sledeče:

- mladi iskalci zaposlitve ne dostopajo ali iščejo informacij o zaposlitvenih in kariernih možnostih
- mnogo (prvih) iskalcev zaposlitve samih ni pripravljeno narediti kaj dosti ob iskanje zaposlitve
- zanašanja iskalcev zaposlitve na javne institucije pomoči
- pomanjkanje iznajdljivosti iskalcev zaposlitve
- premalo samozavesti in samopromocije iskalcev zaposlitve
- pomanjkanje obvladovanja veščin nastopanja in samopromocije
- togost ali ukleščenost v ustaljene vzorce delovanja na zavoda za zaposlovanje
- togost delodajalcev, ki od iskalcev prvih zaposlitev zahtevajo delovne izkušnje
- nezanesljivost delodajalcev (izplačevanje plač ali prispevkov)
- kriza gospodarstva in podjetništva

Na debati je beseda nanesla tudi na prostovoljno delo, kot eno izmed možnosti za uspešnejše vključevanje mladih na trg dela. Zbrani so bili enotni, da opravljanje prostovoljnega dela mladim omogoča pridobivanje novih znanj, veščin in delovnih izkušenj, ki so lahko zelo koristne pri iskanju zaposlitve. Hkrati pa se mladi pripravljajo na samostojno življenje, prevzemanje različnih vlog in odgovornosti v življenju.

Pohvalno je, da se takšni tematski posveti organizirajo v sodelovanju z mladimi in v neformalnem okolju, kar bi morda bilo potrebno ponoviti in ohranjati, rezultate posvetov pa lokalno uporabiti. Malce je potrebno ošteti izvajalce, ki zmeraj niso ujeli srži debate, pa tudi moderiranje, ki je debato kdaj prekinilo v trenutku, ko je bila najbolj plodna. Verjamemo, da se bodo organizatorji v bodoče bolj potrudili in napake odpravili.

Debata Delo za mlade poteka po vsej Sloveniji, izvaja jo Mladinska mreža Mama, lokalni partner za Maribor pa je bila Infopeka.

Ni komentarjev: