četrtek, oktober 21, 2010

Zaposljivost mladih v Mariboru - Toti Maribor, 13.10.2010

Zaposljivost mladih v Mariboru


Mladinski informacijsko-svetovalni center (MISC) INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, je v sodelovanju z Mrežo MaMa pripravila debato o zaposljivosti in zaposljenosti mladih do 30. leta v Mariboru.

Debata je potekala v okviru projekta Delo za mlade! “Delo za mlade! je nacionalni projekt, ki ga Mladinska mreža MaMa organizira v sodelovanju z mladinskimi centri po vsej Sloveniji. Namen projekta je, da se na lokalnih nivojih definirajo izzivi in da se poiščejo konkretne rešitve in začrtajo konkretni koraki, ki jih bodo mladi storili do nacionalnega dogodka, ki se bo odvil v drugi polovici januarja 2011,” je povedala Petra Aškerc, vodja projekta Delo za mlade!

Debata o zaposlovanju mladih je potekala v sproščenem vzdušju (Foto: Sašo Branilovič)

Ena izmed rešitev za trenutno stanje na področju zaposlovanja mladih je večja fleksibilnost. Vkolikor ne dobijo takoj zaposlitve na področju, za katerega so se izšolali, naj se zaposlijo na drugem in ob tem čakajo svojo priložnost. Druga izmed možnih rešitev je neformalno izobraževanje. “Mladi se predvsem srečujejo s pomanjkanjem delovnih izkušenj, zaradi česar morda niso toliko zanimivi za delodajalce, medtem ko po drugi strani delodajalci nimajo dovolj časa, da mlade usposobijo za določeno delovno mesto. Mladi so poleg rednega izobraževanja zainteresirani za neformalno učenje, kar pripomore k pridobitvi določene zaposlitve,” pojasnjuje Mojca Kos z Zavoda za zaposlovanje Maribor.

Po statističnih podatkih je v Mariboru brez zaposlitve okrog 3.700 ljudi, mlajših od 30 let. V največji meri se z brezposelnostjo soočajo gimnazijski maturanti, velika brezposelnost pa je tudi pri diplomantih s področja vzgoje in izobraževanja ter ekonomije in prava.

Ni komentarjev: