četrtek, december 17, 2009

Prostovoljci so praznovali, dostop.si, 12.12.2009

Prostovoljci so praznovali

V petek, 11. 12. 2009, so v dvorani Gustaf člani MISC INFOPEKA pripravili različne aktivnosti za počastitev 5. decembra, mednarodnega dneva prostovoljstva. V okviru posveta so skušali iskati rešitve za organizacijske in in finančne težave prostovoljskih organizacij, gostili pa so tudi člane Evropske prostovoljske službe, ki so predstavili filme, ki so jih posneli za časa svojega bivanja v Sloveniji, enega si lahko ogledate tudi na dnu članka.

Prostovoljci so svoj dan otvorili že ob deveti uri zjutraj s pozdravnim govorom Dolores Šetina, vodje MISC INFOPEKA, prostovoljce, tako tuje kot domače, pa sta pozdravila tudi podžupan MOM Andrej Verlič, ter Tereza Novak, izvršna direktorica združenja za promocijo prostovoljstva Slovenska filantropija. Tako se je začel celodnevni posvet z naslovom »Izzivi in možnosti organiziranega prostovoljskega dela v Mariboru«, na katerem so prostovoljci skušali najti odgovore in rešitve za nekatere težave, ki jih, tudi zaradi narave njihovega dela, pestijo, če želijo dobro in uspešno izvajati svojo dejavnost na lokalni, pa verjetno tudi na globalni ravni.

Obiskovalcem so se tekom dopoldneva predstavili prostovoljski programi in organizacije, ki delujejo na lokalnem nivoju, nato pa so program nadaljevali z delom v skupinah. Primož Jamšek, vodja Centra za razvoj in promocijo prostovoljstva, je vodil pogovor z naslovom Potrebna podpora za razvoj organiziranja prostovoljskega dela v Mariboru, Veronika Vodlan iz Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, pa je vodila pogovor z naslovom Finančne potrebe in finančni viri za razvoj in izvajanje organiziranega prostovoljskega dela.

Program se je nadaljeval šele proti večeru, ko so se gostje iz tujine, prostovoljci Evropske prostovoljske službe, predstavili zbranim s filmi, ki so jih posneli ob svojem bivanju v Sloveniji. Videli smo vse, tako predstavitve okolja v katerem so živeli, delali in ustvarjali, kot tudi popolnoma fiktivne zgodbe. Na dostop.si vam s pomočjo MISC INFOPEKA omogočamu tudi ogled filma prostovoljke iz Italije, ki svoj čas kot prostovoljka v tujini preživlja v Mariboru. Kot zadnji, osmi, se je odvrtel zabaven igrani film Bograč. V kontekstu zadnjega filma so nato vsem zbranim torej ponudili bograč, ni pa manjkalo niti pijače in prigrizkov.

Po filmih pa se je za prostovoljce začela še zabava, saj je bilo na dnevnem redu navedeno še proslavljanje desete obletnice MISC INFOPEKA. O prostovoljnem delu, delovanju in možnostih za sodelovanje pa smo se pogovorili z Urško Breznik.







Ni komentarjev: