četrtek, junij 27, 2013

Fištravec in uporabniki Pekarne še vedno brez dogovora, Delo, 19. junij


Fištravec in uporabniki Pekarne še vedno brez dogovora
»Od župana nismo pričakovali takih absolutnih odgovorov. Sam iskreno ne vidim načina, da bi se v obnovo šlo. Če se niso pripravljeni pogajati o ničemer, ne vidim nobenega načina,« je dejal Gregor Stamejčič Grizli.»Od župana nismo pričakovali takih absolutnih odgovorov. Sam iskreno ne vidim načina, da bi se v obnovo šlo. Če se niso pripravljeni pogajati o ničemer, ne vidim nobenega načina,« je dejal Gregor Stamejčič Grizli. (Tadej regent /Delo)
S. P., Delo.si/STA
sre, 19.06, 12:00

Maribor - Mariborska občina in del uporabnikov sta še vedno na dveh bregovih glede načrtovane prenove Kulturnega centra Pekarna. Župan Andrej Fištravec je danes ponovil, da se o pogojih prenove ni mogoče več pogajati, skupina uporabnikov pa vztraja, da brez izpolnitve določenih pogojev ne bodo privolili v začasno izselitev.
Po zaključku prve faze, v okviru katere so prenovili nekdanjo upravno zgradbo, se je prenova Kulturnega centra Pekarna v letu 2011 ustavila. Na občini želijo zdaj nadaljevati s prenovo v objektih Lubadar in Hladilnica, za kar imajo na voljo tudi evropska sredstva v višini nekaj več kot 1,8 milijona evrov.
Fištravec projekta ne bo odobril brez soglasja uporabnikov
A skupina uporabnikov omenjenih dveh zgradb se le pogojno strinja z načrtovano prenovo. Med drugim ima pomisleke glede zagotovitve nadomestne lokacije in modela upravljanja prenovljenih prostorov. Nekateri se tudi bojijo, da po prenovi ne bodo dobili več prostora v Pekarni.
Fištravec je v današnji izjavi za medije ponovil, da je s prenovo zaradi evropskih sredstev treba začeti že kmalu, vendar pa projekta ne bo odobril brez soglasja uporabnikov, saj ne želi, da bi med obnovo prihajalo do zapletov.
Zaenkrat je dobil le soglasje programskega sveta KC Pekarna, ki je bil ustanovljen po končani prvi fazi obnove kot neke vrste zastopstvo vseh uporabnikov Pekarne. Član programskega sveta Marko Brumen je pojasnil, da se strinjajo z načrtovano prenovo, saj druge rešitve ne vidijo. »Zdi se mi, da bi Pekarna s tem dobila neko novo življenje, sicer tudi novo podobo, a to se da spreminjati,« je prepričan.
»Od župana nismo pričakovali takih absolutnih odgovorov«
Drugačnega mnenja je tako imenovani Plenum, ki naj bi združeval okoli 30 uporabnikov Hladilnice in Lubadarja. Eden od njih je Gregor Stamejčič Grizli, ki je tudi po današnji izjavi župana zatrdil, da od postavljenih pogojev za privolitev v prenovo ne bodo odstopali. »Od župana nismo pričakovali takih absolutnih odgovorov. Sam iskreno ne vidim načina, da bi se v obnovo šlo. Če se niso pripravljeni pogajati o ničemer, ne vidim nobenega načina,« je dejal.
Na pojasnilo, da za pogajanja ni več časa in da so se pred leti strinjali z načrti, ne pristaja. »Stvari, ki so bile delane pred petimi leti, nimajo več odraza v stvarnosti tukaj.«
Pri svojem vztraja tudi župan. »Dokumentacije in načrtov ni mogoče spreminjati. Evropska sredstva je mogoče uporabljati le za rešitve, ki imajo gradbeno dovoljenje«, je poudaril. »Če izgubimo evropsko sofinanciranje, Pekarne ni mogoče obnavljati,« je zatrdil in dodal, da v tem primeru občina ne bo več plačevala obratovalnih stroškov tamkajšnjih objektov.
»Nobena pogajanja niso mogoča. Mogoča je samo obnova ali neobnova,« je poudaril.

Ni komentarjev: