petek, junij 14, 2013

Pekarnarji proti obnovi Hladilnice, Večer, 13. junij


Pekarnarji proti obnovi Hladilnice
Se pa ustvarjalci v mariborskem alternativnem kulturnem središču pogojno strinjajo z obnovo Lubadarja 

Pekarnarji proti obnovi Hladilnice
Marko Vanovšek
Potem ko je mariborski župan Andrej Fištravec odločitev ali naj se Pekarna obnovi ali ne prepustil njenim uporabnikom, so ustvarjalci na svojem Plenumu včeraj sprejeli odločitev. Po burni dvodnevni razpravi bodo občini sporočili, da se pogojno strinjajo z obnovo objekta Lubadar, obnovo Hladilnice pa so zavrnili.

Odločno proti obnovi Hladilnice so njeni trenutni uporabniki, prepričani, da bi obnova uničila tamkajšnjo subkulturo, obstoječa umetniška dela in leseni strop v razstaviščnem prostoru. Uporabniki Lubadarja, zlasti glasbeniki, so obnovo kljub številnim pomislekom podprli, vendar pod pogojem, da občina vsem sedanjim uporabnikom zagotovi vrnitev v obnovljeno Pekarno in sicer za nadaljnja tri leta brez razpisa. Največja bojazen alternativcev je namreč, da "je obnova finata s katero nas želijo vreči ven". Med drugim terjajo tudi zagotovilo, da Pekarna ostane avtonomna cona, kjer bo dovoljeno grafitiranje in preurejanje prostorov po željah uporabnikov, prav tako pa zahtevajo prevetritev projektne rešitve, ki da ne ustreza potrebam tamkajšnjih ustvarjalcev.

Obnova Pekarne je v preteklih letih zastala zaradi pomanjkanja politične volje in denarja. Novo vodstvo mariborske občine sedaj projekt dojema kot investicijsko prioriteto in je pripravljeno z rebalansom proračuna zagotoviti letos potrebna sredstva za obnovo dveh objektov. Za 2. in 3. fazo investicije v alternativni kulturni center je zagotovljena projektna dokumentacija, že od leta 2010 pa tudi evropska sredstva v višini 1,8 milijonaevrov. "Sredstva so na voljo do oktobra 2014, zato je treba prenovo začeti takoj," so pojasnili na občini, ki mora za projekt zagotoviti vsega skupaj 1,1 milijona evrov lastnega denarja. Rok za predajo mnenja pekarnarjev je sicer jutri, mudi pa se zaradi priprave predloga rebalansa proračuna. Ali je občina pripravljena na kompromis, ta hip še ni znano. Je pa dejstvo, da sredstev za obnovo ali vsaj investicijsko vzdrževanje precej dotrajane Hladilnice še dolgo ne bo, občina pa bo morala državi vrniti vsaj polovico od 90.000 že porabljenih evropskihevrov.

Podrobnosti v petkovi izdaji Večera!


Pekarnarji proti obnovi Hladilnice
Marko Vanovšek
Jasmina Cehnar

Ni komentarjev: