četrtek, junij 20, 2013

Glede obnove Pekarne še vedno ne najdejo skupnega jezika, MMC RTV SLO, 19 junij


Glede obnove Pekarne še vedno ne najdejo skupnega jezika

Fištravec: "Mogoča je samo obnova ali neobnova"
19. junij 2013 ob 12:03
Maribor - MMC RTV SLO/STA
Mariborski župan Andrej Fištravec je ponovil, da se o pogojih prenove Kulturnega centra Pekarne ni več mogoče pogajati, skupina uporabnikov pa vztraja, da brez privolitve v nekatere pogoje ne bodo privolili v začasno izselitev.
Na mariborski občini želijo nadaljevati prenovo, ki se je ustavila leta 2011, potem ko so obnovili nekdanjo upravno zgradbo. Zdaj sta na vrsti objekta Lubadar in Hladilnica, občina pa ima za prenovo na voljo tudi evropska sredstva v višini nekaj več kot 1,8 milijona evrov. Zaradi teh je treba, tako Fištravec, začeti kmalu. Vseeno pa projekta ne bo odobril brez soglasja uporabnikov, saj ne želi, da bi se med obnovo ppjavljali zapleti.
Skupina uporabnikov se z načrtovano prenovo strinja le pogojno, saj imajo med drugim pomisleke glede zagotovitve nadomestne lokacije in modela upravljanja prenovljenih prostorov. Nekatere tudi skrbi, da po prenovi ne bodo dobili več prostora v Pekarni.
Občina je za zdaj dobila le soglasje programskega sveta KC Pekarna, ki je bil ustanovljen po končani prvi fazi obnove kot neke vrste zastopstvo vseh uporabnikov Pekarne. Kot je pojasnil član programskega sveta Marko Brumen, se z načrtovano prenovo strinjajo, saj druge rešitve ne vidijo. Sam meni, da bi Pekarna s tem dobila neko novo življenje, sicer tudi novo podobo, a to se da spreminjati, je prepričan.
Plenum: Od postavljenih pogojev ne odstopamoDrugačnega mnenja pa je t. i. Plenum, ki naj bi združeval okoli 30 uporabnikov Hladilnice in Lubadarja. Med temi je Gregor Stamejčič Grizli, ki je tudi po izjavi župana zatrdil, da od postavljenih pogojev za privolitev v prenovo ne bodo odstopali. "Od župana nismo pričakovali takih absolutnih odgovorov. Sam iskreno ne vidim načina, da bi se šlo v obnovo. Če se niso pripravljeni pogajati o ničemer, ne vidim nobenega načina," je dejal. S pojasnilom, da za pogajanja ni več časa in da so se pred leti strinjali z načrti, se ne strinja. "Stvari, ki so bile delane pred petimi leti, nimajo več odraza v stvarnosti tukaj," je še dodal.
Fištravec: Če izgubimo evropsko sofinanciranje, obnova ne bo mogočaTudi Fištravec je neomajen. "Dokumentacije in načrtov ni mogoče spreminjati. Evropska sredstva je mogoče uporabljati le za rešitve, ki imajo gradbeno dovoljenje,"je poudaril. "Če izgubimo evropsko sofinanciranje, Pekarne ni mogoče obnavljati," je zatrdil in dodal, da v tem primeru občina ne bo več plačevala obratovalnih stroškov tamkajšnjih objektov. "Nobena pogajanja niso mogoča. Mogoča je samo obnova ali neobnova," pravi župan.
VIDEO 
KAKŠNA BO USODA PEKARNE V MARIBORU?
M. K.




Pekarna
Uporabniki Kulturnega centra Pekarna med drugim zahtevajo v času obnove nadomestne prostore, po njej pa morajo vsi uporabniki, ki so imeli prostore pred obnovo, za najmanj tri leta brez razpisa dobiti primerne prostore v Pekarni ali zunaj nje, če se strinjajo z dokončno selitvijo. Prav tako pričakujejo, da bodo konkretni prostori določeni še pred obnovo, po koncu pa jih bodo lahko prosto urejali, spreminjali, preurejali in prilagajali glede na svoje potrebe in kreativne ideje ter jih s tem uredili v skladu s svojo dejavnostjo in vizijo. Foto: RTV SLO
Andrej Fištravec
Andrej Fištravec je še enkrat ponovil, da je prenovo zaradi evropskih sredstev treba začeti že kmalu, vendar pa projekta ne bo odobril brez soglasja uporabnikov, saj ne želi, da bi se med obnovo pojavljali zapleti. Foto: BoBo

Ni komentarjev: